Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Rozpočtový rekord

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje schválenie zákona roka.

Takpovediac v zrýchlenom konaní schválil parlament štátny rozpočet na rok 2020 a s ním aj návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2020 až 2022. Hoci pritom vôbec nešlo o skrátené legislatívne konanie, javilo sa to navonok tak, akoby o neho išlo.

Na začiatku rokovania parlamentu to však vyzeralo inak, hoci nie lepšie. Predseda najpočetnejšieho klubu poslancov R. Fico totiž navrhol – a parlament schválil – aby boli desiatky návrhov zákonov programu schôdze preložené na najbližšie rokovanie poslancov, čo v praxi znamená na sviatok svätého Dindy. „Dôvodom je vytvorenie dostatočného priestoru na rokovanie o zákone roka o štátnom rozpočte a zodpovedajúcich zákonoch,“ riekol R. Fico.

A to bolo aj všetko, čo k obom uvedeným návrhom v parlamente povedal.

Z hľadiska vecného: vláda, ktorá návrh rozpočtu do parlamentu predložila, porušila vlastné Programové vyhlásenie. „Vláda sa zároveň zaväzuje dosiahnuť do roku 2020 vyrovnaný rozpočet a posilniť dodržiavanie rozpočtovej disciplíny,“ znie predmetná veta a každý tak môže zhodnotiť, či vláda to, čo vyhlásila a na základe čoho dostala dôveru od parlamentu, aj splnila. O kvalite samotného rozpočtu a jeho parametroch povedia ekonómovia.

Z hľadiska politického: podpredseda parlamentu M. Klus po skončení rozpravy k obom dokumentom oznámil, že debata v parlamente trvala 385 minút. Spravodajca R. Puci zase spočítal, že v rozprave vystúpilo spolu 18 poslancov a boli v nej podané dva pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. Iba aby sa nezabudlo, parlament má 150 poslancov.

Poslanca R. Fica ctí, že nechcel priestor v parlamentnej debate o zákone roka pre seba – keďže v nej vôbec nevystúpil – ale pre iných poslancov. Férové by bolo – po rekordne rýchlom skončení a schválení oboch uvedených návrhov – ak by navrhol zaradiť vypustené body z programu schôdze späť. A spravodlivé by bolo – keďže je kvôli nim už zvolaná ďalšia schôdza – ak by klub poslancov Smeru-SD za jej program hlasoval, nie ho ignoroval.

Faktom však je, že politika nie je o férovosti ani o spravodlivosti. Hoci minimum základnej politickej slušnosti, rešpektu k zákonom a odklonu od teroru väčšiny, by jej rozhodne neuškodilo.