Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

I.MIKLOŠ: Úspech Ukrajiny pomôže svetu aj Slovensku

Ivan Mikloš Foto: TASR

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub je Ivan Mikloš, poradca ukrajinského premiéra. Stretli sa pri príležitosti osláv najväčšieho štátneho sviatku na Ukrajine – Dňa nezávislosti.

Bratislava 24. augusta (TABLET.TV) - Ukrajina sa pre Ivana Mikloša stala nielen pracovnou, ale aj osobnou záležitosťou. Začiatkom roka 2015 po vymenovaní súčasnej pomajdanovskej vlády dostal Mikloš od ministra hospodárstva a financií pracovnú ponuku, aby robil poradcu vlády. Odvtedy cestoval na Ukrajinu častejšie. Ako poradca pôsobí už druhý rok a jeho pôsobenie v susednej krajine označil ako pracovnú, ale aj osobnú misiu.

Ivan Mikloš sa na Ukrajine takmer stal aj ministrom financií a podpredsedom vlády „Nepovažujem to za štandardné, aby bol cudzinec ministrom, ale v zásade som uvažoval o akceptovaní tejto pozície,“ konštatoval. Jednou z prekážok, prečo funkcie neprijal, bola skutočnosť, že by sa musel stať ukrajinským občanom, čím by stratil slovenské občianstvo.

Podľa Mikloša, sú Ukrajinci Slovákom veľmi blízki v mnohých smeroch. Ukrajina má veľký, no nevyužitý potenciál. Hlavný problém vidí Mikloš v tom, že sa v krajine nerobili potrebné reformy viac než 20 rokov. „Od Majdanu od roku 2014 sa v Ukrajine urobilo rádovo viac, ako predtým za vyše 20 rokov. Inými slovami, za 22 rokov sa teda urobilo menej, ako sa urobilo teraz za dva roky, ale zároveň treba poznamenať, že sa urobilo menej ako sa mohlo, malo a dalo urobiť,“ zhodnotil reformné aktivity v krajine Mikloš.

Ako zhodnotil Ivan Mikloš súčasnú spoločensko-politickú situáciu na Ukrajine, v čom vníma príležitosti na zlepšenie vzťahu Ukrajiny s Ruskom a aký prínos by malo využitie ukrajinského potenciálu pre svet, ale aj pre Slovensko - to všetko nájdete v relácii CD Klub so zahranično-politickým analytikom Pavlom Demešom.