Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO KOMENTUJE KOČNERA A BAŠTERNÁKA: Jeden obvinený, druhý odsúdený

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Komentár Juraja Hrabka.

Prvý deň informačného moratória pred sobotňajším prvým kolom prezidentských volieb priniesol spoločnosti dve zásadné posolstvá: jedna verejne známa osoba bola právoplatne odsúdená a ďalšia verejne známa osoba bola obvinená. Prvá z daňových deliktov, druhá z objednania vraždy dvoch mladých ľudí.

V prvom prípade ide o jednu z ikon podnikania na slovenský spôsob, Ladislava Bašternáka, ktorý je už právoplatne odsúdený. Či aj definitívne sa ešte uvidí potom, ak a ako podá mimoriadne dovolanie. To však na právoplatnosti rozsudku nič nemení.

V druhom prípade, vraždy, ide o vznesenie obvinenia voči Mariánovi Kočnerovi, ďalšej ikony už nielen podnikateľského, ale tiež spoločenského života. Smotánky. V jeho prípade vedie k právoplatnému rozsudku ešte dlhá cesta, pričom nemožno vylúčiť ani to, že je nevinný. To však na vznesení obvinenia nič nemení.

Obidva prípady sú, samozrejme, úplne odlišné.

Spoločné majú to, že ide vskutku o verejne známe osoby, o ktorých podnikateľskej a inej činnosti sa vedie dlhodobo verejná dišputa, pričom nie je žiadnym tajomstvom, že mali aj politické krytie na najvyšších poschodiach moci. Závažných podozrení za ten čas padlo viacero – prirodzene, očistených od ešte väčšieho počtu fám a špekulácií – a je iba fajn, že orgány činné v trestnom konaní v oboch prípadoch konali tak, ako konať majú. Podľa zákona.

Nech si kto chce čo chce hovorí, za takých okolností v jednom prípade právoplatne odsúdiť a v druhom vzniesť obvinenie z objednania dvojnásobnej vraždy iba necelých trinásť mesiacov od jej vykonania, je úspech. Veľký až famózny. Radosť ísť voliť.