Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

HLINA: Keby každý kádéhák presvedčil 15 ľudí, nepotrebujeme billboardy

Alojz Hlina v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Dakedy na vysokú nešiel hocikto, dnes sa mi zdá, že niekto ide na vysokú, lebo ho nezobrali do roboty, kritizuje v Tablet.tv kvalitu vysokého školstva na Slovensku predseda KDH Alojz Hlina.

Bratislava 21. januára (Teraz.sk) – Štyri roky dozadu panovalo podľa predsedu KDH Alojza Hlinu v strane presvedčenie, že jej parlamentná budúcnosť je istá vec. „Mobilizácia v KDH neprebehla, lebo KDH je predsa večné a KDH v parlamente bude. Prebehla u iných strán, u SaS a OĽaNO. My to jasne vyhodnocujeme a tentokrát prebehne vnútorná aj vonkajšia mobilizácia KDH,“ povedal Hlina v diskusii na Tablet.tv.

Dodáva, že pri návrate do parlamentných lavíc by sa chceli oprieť o svojho tradičného voliča, čo samo osebe nie je jednoduché, keďže sa kresťansky orientovaným ľuďom prihovárajú aj iné strany, a zároveň by chceli získať aj voličov nových.

Silnou stránkou KDH je podľa Hlinu široká členská základňa. „Vnútorná mobilizácia je postavená na tom, že KDH má okolo 10.000 členov. Keby každý z nich presvedčil 15 ľudí, tak sme v parlamente a nepotrebujeme ani jediný billboard či leták. A budeme čakať, že aj vonkajší svet uzná dôležitosť KDH pre systém parlamentnej demokracie,“ povedal Hlina.

Dodal, že za štyri roky sa v strane veľa zmenilo. „Dôkazom môžem byť aj ja, kde moja úprimnosť a otvorenosť a forma komunikácie nie každému konvenuje. Ale presvedčenie, že s KDH nie je treba nič robiť nefungovalo a dôkazom bol marec 2016,“ pripomenul. „KDH sa zmenilo personálne, vizuálne, aj komunikačne, ale hodnoty ostali tie isté,“ tvrdí Hlina.



„Urobili sme kus roboty, uspeli sme v regionálnych, komunálnych, aj eurovoľbách,“ konštatuje predseda KDH.

Ak by jeho strana uspela aj vo voľbách parlamentných, bude sa snažiť vstúpiť do koalície postavenej na báze dnešných opozičných strán, spoluprácu so Smerom-SD, SNS a ĽSNS Hlina vylučuje. „Budem hovoriť za seba, človek by mal mať svoju integritu a hrdosť. Mne to nestojí za to, aby som niečo iné rozprával a iné robil. Kým ja budem predsedom KDH, s týmito subjektami nepôjdem,“ podčiarkol.


Opozičné rokovania


Výsledky doterajších rokovaní so stranou Za ľudí, PS/SPOLU a SaS Hlina nepovažuje za vágne. Opoziční politici sa zatiaľ dohodli na tom, že po voľbách nepôjdu do vlády s vyššie uvedenou trojicou strán, nebudú na seba v kampani navzájom útočiť a spoločnými prioritami bude školstvo, zdravotníctvo a spravodlivosť. Konkrétne spoločné riešenia v týchto troch rezortoch chcú hľadať po voľbách.

„Buďme pozitívni. Považujem za dobré, že sme sa stretli a definovali si tieto tri priority. My už máme v našom programovom dokumente z roku 2016, že zdravie, vzdelanie a spravodlivosť nemôžu byť tovar. Som rád, že sme sa na tom zhodli. A my sme jedným dychom dodali, že okrem týchto troch priorít tam, samozrejme, dávame aj rodinu,“ komentuje rokovania Hlina.


Školstvo, zdravotníctvo, rodina a spravodlivosť


Dodáva, že modulárny systém, na ktorom je postavená kandidátna listina KDH, umožnil zaradiť popri predsedníckom, primátorskom a starostovskom module, či module konzervatívnych osobností, aj školský a zdravotnícky. „Pri module školstva máme desať odborníkov, od riaditeľov škôl cez stredoškolských až po vysokoškolských pedagógov. Tento modul nám vedie emeritný rektor trnavskej univerzity Marek Šmid,“ uviedol Hlina.

„Náš program sa začína slovami, že vzdelanie je hodnota na celý život. Rozširujeme primárne vzdelávanie od štyroch rokov, kapacitu školských klubov, matematickú gramotnosť. Dôležitá oblasť je spoločenský status učiteľa. Navrhujeme pre vysoké školy 1,2 percenta HDP. Chceme, aby doktoráty boli definované porovnateľne, ako je to vonku,“ vypočítava Hlina. „Kvalita vysokého školstva nie je v množstve, ale naozaj v kvalite. Poviem to zjednodušene, ale keby to záležalo na mne, zajtra polovica vysokých škôl nemusí byť a nič by sa nestalo. Dakedy na vysokú nešiel hocikto, dnes sa mi zdá, že niekto ide na vysokú, lebo ho nezobrali do roboty. Treba dať pozor na to, aby sme nedevalvovali vzdelanie. Nemusí mať každý vysokú školu, ale ak ju niekto skončí a ukáže vám diplom, nemal by to byť bezcenný zdrap papiera,“ tvrdí Hlina.

„V zdravotníctve existuje problém čakania, doplatkov za lieky, problém nedostatku lekárov a sestier... Na kandidátnej listine máme aj zdravotnícky modul, je tam sedem lekárov a tri zdravotné sestry. Navrhujeme zvýšenie platov, aby napríklad mzda zdravotnej sestry bola na úrovni 1,05 priemernej mzdy na Slovensku, chceme zvýšiť kompetencie zdravotných sestier,“ povedal Hlina.

Za veľký problém považuje situáciu v oblasti spravodlivosti. „Dovolili sme vyrásť štátu v štáte. Bolo to pod pláštikom nezávislosti. Ale sudcovia by mali byť závislí od dodržiavania zákonov,“ tvrdí líder KDH. „Mali by sami seba regulovať. A my sa teraz dozvedáme, že to nedokázali. Samozrejme, že súdna moc musí byť nezávislá. Ale je treba urobiť zásadné zmeny z pohľadu transparentnosti. Ono je to o ľuďoch, treba tam dať takých, ktorí majú osobnú integritu,“ konštatoval.

Za top prioritu KDH označil Alojz Hlina rodinu. „Máme tam opatrenia, ktoré môžu pomôcť. Od bonusu na dieťa vo výške sto euro až po podporu stavania škôlok. Chceme zaviazať developerov, aby nestavali iba byty, ale aj infraštruktúru. Chceme to riešiť zákonom,“ zhrnul.


Kandidátna listina


Na čele kandidátky KDH je popri Hlinovi predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, stavebný technik Pavol Zajac, živnostník Peter Bobula či ekonómka Caroline Líšková. „V prvej desiatke sú členovia predsedníctva, ktorí štyri roky pracovali pre KDH bez nároku na honorár, kolegovia chodili do práce a popri tom sa venovali tomu, aby sme KDH vrátili na mapu. Máme tam naozaj silné osobnosti. Pripúšťam, že nie všetky sú známe, ale za všetkých dám ruku do ohňa,“ vyhlásil Hlina.

Predvolebným heslom KDH je podľa neho Nádej pre spravodlivé Slovensko. „To, že je to zlé, vieme, to sme už počuli stokrát. Chceme dať ľuďom nádej, že sa to dá. Nepokazilo sa to včera, to znamená, že sa ani zajtra neopraví. Ale problémy sú na to, aby bolo čo riešiť, chvíľu to potrvá, ale buďme pozitívni v tom, že sa to dá,“ uzavrel Hlina.