Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

FICO SULÍKOVI:Čakanie na 1.jarný deň bude zbytočné, nikam sa nechystám

Predseda vlády SR a predseda Smeru-SD Robert Fico. Foto: Tablet.TV

Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie bolo úspešné. Bruselskí intelektuáli môžu chcieť pestovať maliny na Mesiaci, ale Smer-SD sa bude venovať reálnym problémom, povedal R.Fico v Tablet.tv.

Bratislava 5. januára (Teraz.sk) – Aj keď vládna koalícia združuje ľavicový Smer-SD, konzervatívnu pravicovú Slovenskú národnú stranu a liberálne konzervatívny Most – Híd, vzťahy medzi jej lídrami sú korektné, má väčšinu v parlamente a napĺňa programové vyhlásenie vlády. Aj keď v politike sa nikdy nedá vylúčiť nejaká nečakaná kríza, v tejto chvíli kabinet funguje bez problémov a akékoľvek úvahy o vládnej kríze či predčasných voľbách sú skôr snahou o znervóznenie verejnosti alebo želaním toho, kto ich hovorí, než realitou. V diskusii na TABLET.TV to vyhlásil predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico.

Reagoval aj na vyjadrenie lídra SaS Richarda Sulíka, podľa ktorého má zdravotné problémy a nízku motiváciu zotrvávať v politike. “Vytvára sa tu obraz o mojej únave. Samozrejme, že som uťahaný, kto by nebol z takéhoto prostredia. Ale energie mám stále dosť. Kto má pochybnosti o mojom zdravotnom stave, nech sa príde ráno o 7,30 pozrieť na hrádzu, bude veľmi prekvapený. Vyhrajte voľby a zostavte vládu. Nespoliehajte sa na to, že Fico je unavený,“ povedal premiér. Na Sulíkovu poznámku, že si vie predstaviť, že na jar už Robert Fico nebude vo funkcii, reagoval, že on osobne by sa na mieste Sulíka na príchod jari nespoliehal. „Odporúčam každému, kto má predstavy o 21. marci, aby nepozeral do kalendára, kedy je prvý jarný deň, ale radšej si na tento deň naplánoval päť – šesť mítingov a išiel medzi ľudí,“ povedal Fico.

Príprava na voľby


Dodal, že určite príde čas, kedy sa bude musieť rozhodnúť, ako v živote pokračovať ďalej, v tejto chvíli je však jeho jednoznačným cieľom pripraviť Smer-SD na ďalšie víťazstvo v parlamentných voľbách. „Smer je najúspešnejší politický subjekt v histórii Slovenska. Vyhrali sme štvoro parlamentných volieb za sebou, nechcem hovoriť o úspechoch vo voľbách do VÚC a primátorov a starostov. Tri krát sme zostavili vládu, nie na základe zákulisných hier, ale víťazstva vo voľbách,“ pripomenul.

Dodal, že si váži svojich predchodcov Vladimíra Mečiara a Mikuláša Dzurinda, ale napríklad Dzurinda bol dva krát premiérom bez toho, že by vyhral voľby.

Smer-SD podľa Roberta Fica na budúci rok predstaví nový program a upravuje sa aj mediálna politika strany a jej predstaviteľov. „Program strany bol schvaľovaný pri jej vzniku v roku 1999. Odvtedy sa toľko toho vo svete zmenilo,“ pripomenul. „Nový program musí ešte viac tlačiť Smer do sociálnej oblasti. Ekonomike sa darí a my musíme urobiť všetko preto, aby sa dobré ekonomické výsledky dostali k ľuďom v podobe konkrétnych opatrení,“ dodal s poukazom na zvýšenie materskej či penzií tzv. "starodôchodcov".

Prívlastok „rustikálna sociálna demokracia“, ktorým niekedy intelektuáli označujú Smer-SD, Robertovi Ficovi nevadí. „Povedal som kolegom (v Strane európskych socialistov, pozn. Teraz.sk), že ak prioritnou témou socialistov majú byť práva homosexuálov, tak sme na zlej ceste. Rešpektujme to, ale Slovensko má iné priority. Ak meditujete v Bruseli v kaviarni, vymyslíte aj to, ako pestovať maliny na Mesiaci. Ale toto nie je sociálnodemokratická politika,“ zdôraznil.

V mediálnej komunikácii začal Smer-SD dávať stále väčší dôraz na sociálne siete. „Berte to tak, keďže necítime veľký dôvod venovať sa štandardným médiám, ktoré už prakticky nikto nečíta a nepozerá, budeme komunikovať s verejnosťou spôsobom, ktorý dnes verejnosť akceptuje,“ vysvetlil predseda Smeru-SD, podľa ktorého štandardné médiá strácajú dôveryhodnosť.

„Ľudia to vidia a preto neveria štandardným médiám. Obracajú sa na sociálne siete, kde je priestor širší. Je to ale nebezpečné, lebo sociálne siete nemajú filtre. Je tam obrovské množstvo agresivity a nenávisti. Ale je asi normálne, že sa snažíme komunikovať aj cez sociálne siete. Sme možno dlho v politike, ale nie sme žiadni mastodonti ani mamuty. Každý z nás je súčasťou moderného sveta a života,“ zdôraznil Robert Fico.

Kauza logo


„Sme svedkami klamstiev a podvodov. Najnovšie na základe údajov Transparency International. Mohol by som uviesť manipulácie s prieskumami verejnej mienky. Preto ich nikdy nekomentujem. Ale nemôžem akceptovať, že si niekto dá urobiť prieskum verejnej mienky, na jeho základe urobí obrovskú kampaň proti Smeru a keď potom vyjdú ďalšie tri prieskumy, ktoré hovoria úplne niečo iné, tak už si to nikto nevšíma a nekomentuje,“ tvrdí premiér.

Kauzu, v rámci ktorej bola spochybnená organizácia predstavenia loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, považuje premiér za mediálnu bublinu, ktorej hlavným cieľom bolo naštrbiť povesť ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka.

Premiér si nemyslí, že predstavenie loga bolo priveľmi pompézne. „Na úrovni kvality štátnej reprezentácie sa stále bavíme o tom, či ľuďom ponúkneme normálny obed alebo párky s horčicou na papierovej tácke. Ak niekto v tomto vidí zásadný problém, nech to príslušné orgány prešetria a počkajme si na závery,“ povedal. „Tieto orgány s nami nemajú nič spoločné, na čele Najvyššieho kontrolného úradu stojí človek, ktorý bol za Radičovej vlády šéfom SIS a Úrad pre verejné obstarávanie vedie žena vybraná za vlády Ivety Radičovej. Ak tieto inštitúcie povedia, že všetko bolo v poriadku, má právo Ministerstvo zahraničných vecí pýtať sa, o čom to celé bolo,“ zdôraznil premiér.

Predsedníctvo


Slovenské predsedníctvo v rade Európskej únie považuje Robert Fico za úspešné. Dodáva, že negatívne ho nehodnotí ani opozícia, ktorá hovorí o „štandardnosti“.

„Ak opozícia označí výkon vlády za štandardný, automaticky tomuto výkonu pridelím jednotku s tromi hviezdičkami. Ťažko bolo niečo tomuto predsedníctvu vyčítať,“ povedal premiér s tým, že predsedníctvo pozitívne hodnotili najvyšší predstavitelia Európskej únie, aj mnohé hlavy členských štátov.

„Nechceli sme z toho robiť len PR. Tým, že sme boli v pozadí, sa nám podarilo presadiť množstvo konkrétnych výsledkov, či v oblasti roamingu, frekvenčných pásiem pre vysokorýchlostný internet, oblasť ochrany našich výrobcov ocele, či farmárov. Alebo výsledky nadnárodného charakteru, ako je zmluva o ochrane klímy z Paríža. Slovensko dynamizovalo ratifikáciu tejto zmluvy,“ povedal. Za dôležité považuje aj to, že lídri Európskej únie na Bratislavskom summite zladili svoje predstavy o riešení brexitu, ale aj ďalších témach, ktoré sa budú otvárať pred aprílom – májom tohto roka.

„Jedným z výsledkov predsedníctva je, že dnes je funkčná európska pohraničná a pobrežná stráž a vieme ktorejkoľvek krajine, ktorá to bude potrebovať, poslať pomoc na ochranu hranice,“ pripomenul.

Migračný problém


Slovensko podľa Roberta Fica využilo predsedníctvo aj na to, aby predstavilo svoju ideu „efektívnej solidarity“ pri riešení migračného problému. Tá je postavená na ochote štátov prispieť rôznymi formami, nie nevyhnutne prijímaním migrantov na základe povinných kvót.

„Odmietame, aby nám niekto diktoval, že musíme na Slovensku niekoho prijímať. My sa k solidarite hlásime, v Gabčíkove točíme stovky ľudí, ktorí žiadajú o azyl v Rakúsku, vieme poslať vojakov, vieme poslať policajtov, vieme poslať techniku, ak to nejaká krajina potrebuje,“ povedal Robert Fico.

V dnešnej situácii nemôže podľa neho nikto Slovensku vyčítať, že odmieta doviesť za svoje územie ľudí, ktorí by tu mohli vytvoriť „ucelenú moslimskú komunitu“. Takéto zóny podľa neho existujú v Belgicku aj Nemecku a sú stálym zdrojom bezpečnostného rizika.

„Odmietam, keď nás kritizujú za to, že upozorňujeme na nebezpečenstvá toho, že sa sem nekontrolovane nasunuli státisíce ľudí iného vyznania. Nie len, že sa mení kultúrna a náboženská identita Európy, ale vytvára to aj bezpečnostné riziká. Pomôžem si slovami Miloša Zemana. Netvrdíme, že každý moslim je terorista, ale zatiaľ každý terorista bol moslimom,“ vyhlásil premiér.

„Myšlienka multikultúrnej Európy absolútne zlyhala. Je veľký omyl sa domnievať, že sme v rámci Európy schopní vytvoriť priestor pre všetkých, pre všetky náboženstvá, všetky ideologické prúdy. Základ Európy je kresťanský. Túto identitu Európy potláčame, ak umožňujeme vytvorenie ucelených moslimských komunít,“ poznamenal Robert Fico. Dodal, že aj keď formálne je myšlienka kvót stále na stole, jej praktickú realizáciu už nepredpokladá.

Nový americký prezident


Keď pred americkými prezidentskými voľbami Robert Fico pre Financial Times odmietol myšlienku, že by prípadné víťazstvo Donalda Trumpa bolo a priori zlou správou, slovenské médiá ho za to tvrdo kritizovali.

„Keď bol zvolený prezident Obama, reagoval som slovami, že za to, že bol konkrétny človek zvolený za amerického prezidenta, chlieb na Slovensku lacnejší nebude,“ poznamenal aktuálne Fico.

„Považujem za scestné, ak sa niektoré slovenské médiá tvárili, akoby boli súčasťou volebného tímu Clintonovej. Amerického prezidenta si volia americkí voliči, čo je nás do toho. Po ďalšie, je evidentné, že realita je úplne niekde inde, ako si myslia médiá. V prípade prezidenta Trumpa vyhrali skrytí voliči. Môžem len veriť, že zmena, ku ktorej dochádza v USA, bude na dobro veci. Predovšetkým si myslím, že by mali nastať vyváženejšie časy medzi Ruskou federáciou a USA. Svet potrebuje spoluprácu týchto dvoch veľmocí,“ vyhlásil slovenský premiér.

„Po ďalšie, viac národný postoj prezidenta Trumpa bude viesť Európu k tomu, aby sa začala viac starať o seba. Pokiaľ ide o bezpečnosť. Budeme musieť intenzívnejšie hovoriť o tom, aké spoločné ozbrojené sily vytvoríme. Nebudeme sa môcť spoliehať na veľkého amerického brata. Ukazuje sa, že padá filozofia obchodných zmlúv,“ povedal s tým, že Donald Trump, aspoň podľa medializovaných informácií, nemá záujem na podpise zmluvy o transatlantickom partnerstve (TTIP).