Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

DRUCKER: Zmena sama osebe nestačí. Dobrá voľba hľadá zmenu k lepšiemu

Tomáš Drucker v Tablet.tv Foto: TABLET.TV

Rodičia, ktorí vychovajú päť detí, musia obetovať veľa z toho, čo si môžu dovoliť páry s jedným dieťaťom. A na ochotu mať viac detí doplatia aj na dôchodku, upozorňuje T. Drucker (Dobrá voľba).

Bratislava 7. novembra (Teraz.sk) – Presadzovať vo februárových parlamentných voľbách zmenu samo osebe nestačí, podľa lídra strany Dobrá voľba Tomáša Druckera je dôležité ponúknuť konkrétne expertne pripravené riešenia, ktoré ľuďom zlepšia život. „Čo je to zmena? Zmena môže byť k lepšiemu aj k horšiemu. Už sme tu po revolúcii zažili zmeny, aj veľa nádeje. A čo sa stalo? Prišli oportunisti, často prezlečení komunisti, prišli sklamania. A to je to, čo najviac ubližuje spoločnosti, sľuby, ktoré nedodržíte,“ povedal Drucker v diskusii na Tablet.tv.

Líder Dobrej voľby pôsobil ako nestranícky krízový manažér na poste ministra zdravotníctva poslednej vlády Roberta Fica. Hovorí, že ho ako špičkového manažéra kolegovia odhovárali od toho, aby prijal ponuku od politickej strany, pre neho však bola dôležitejšia možnosť reálne meniť pomery v rezorte. „Mnohí ma kritizujú za to, že som tam bol. Ja sa ich zasa pýtam: Čo ste vy urobili pre to, aby ste niečo zlepšili? Ja som prijal ponuku viesť rezort v čase, keď bol tak obtiažny, že ho nikto nechcel,“ spomína Drucker.

„Spustili sme projekty, ako jediní sme v rezorte dokázali ušetriť peniaze. Boli sme ocenení Európskou komisiou za ´signifficant progress´, to znamená významný pokrok,“ dodáva. Ak chcete odstrániť stav, kedy sa privilegované skupiny ľudí dostávajú k špičkovej lekárskej starostlivosti bez problémov, ale bežný človek sa jej nevie dovolať, podľa Druckera musíte ísť postupnými krokmi.



„Menili sme pohotovosti, veľmi dôležité je zabezpečovať vzdelávanie, veľmi dôležitá je stratifikácia nemocníc a nemenej dôležitá je zmena odmeňovania,“ tvrdí Drucker. Dnes sú podľa neho lekári platení od počtu výkonov, nie od kvality a úspešnosti liečby. „Ten, kto sa pacientovi snaží venovať, prichádza o peniaze,“ upozorňuje Drucker.


Demografický vývoj


Za veľkú výzvu pre celú našu spoločnosť považuje nepriaznivý demografický vývoj, ktorý podľa neho nedokáže plne kompenzovať ani rastúca efektivita výroby. „Bude nám chýbať do 20 percent ekonomicky aktívnej populácie, to nenahradia žiadne roboty,“ tvrdí Drucker.

Spoločnosť by preto podľa neho mala aktívne podporovať rast pôrodnosti. Ak sa dnes rodina rozhodne mať napríklad päť detí, ekonomicky na to podľa Druckera celý život dopláca. Pri piatich deťoch je vysoká pravdepodobnosť, že s nimi matka ostáva dlhé roky na rodičovskej dovolenke, čím stráca pracovnú prax a menej si sporí aj na dôchodok. „Bude mať obrovský problém sa zamestnať, lebo zamestnávatelia neradi zamestnávajú matky s deťmi. Na dlho vypadne z ekonomicky aktívneho života a sedem ľudí bude ťahať jeden človek. Na dovolenku asi nepôjdu k moru a zrejme nenavštívia Práter,“ pokračuje Drucker. „A keď zostarnú, je vysoká pravdepodobnosť, že táto matka bude mať minimálny dôchodok,“ dodáva.

Pár, ktorý má povedzme iba jedno dieťa, si toho podľa Druckera môže v živote spravidla dovoliť oveľa viac, nasporí si na vyšší dôchodok, na ktorý im v budúcnosti budú svojou prácou prispievať aj piati potomkovia prvej spomínanej rodiny. Dobrá voľba preto podľa Druckera navrhuje, aby každé pracujúce dieťa adresne prispievalo časťou svojich odvodov na dôchodok svojho rodiča. „Chceme, aby sa časť priebežného piliera priamo z odvodov naväzovala na dôchodkový účet priebežného piera starobného dôchodku jeho rodičov,“ povedal.

Otázka pre Tomáša Druckera
-Prebiehajú medzi Dobrou voľbou a Mostom-Híd rokovania o spolupráci?-
Boli sme oslovení, či nechceme postaviť spoločnú kandidátku. Ale nie formou koaličnej spolupráce. Odpovedali sme, že si to nevieme predstaviť z hodnotového hľadiska, ani komunikačne, ani z hľadiska času. Len minulý týždeň sme mali snem. Takže v tejto podobe to nezvažujeme, ale nebránime sa spolupráci, či už predvolebnej alebo povolebnej.


Mladé rodiny chce jeho strana motivovať k rozhodnutiu mať deti aj ďalšími spôsobmi. „Aby si mohli dovoliť mať viac detí, aby ženy neboli v zamestnaní diskriminované, nižšie dane zo závislej činnosti podľa počtu detí, viac dovolenky matke podľa počtu detí, lepší prístup k nájomnému bývaniu,“ povedal. „Musíme investovať do nájomného bývania. Nemôžeme mať viac ako 90 percent vlastného bývania, nemôže si to každý dovoliť a sú profesie, ktoré si to nemôžu dovoliť vôbec. Rakúsko je omnoho vyspelejšia a ekonomicky silnejšia krajina ako my a majú oveľa viac nájomného bývania,“ upozornil Drucker.


Rozvoj ekonomiky a osobnosti


Dobrá voľba podľa neho ponúka silný sociálny program, ale dôraz dáva aj na rozvoj ekonomiky. „Treba na to zarobiť. Pozrime sa na automobilky. Aká je pravdepodobnosť, že sa do desiatich rokov jedna zdvihne a odíde? Vysoká,“ tvrdí Drucker. Slovensko totiž podľa neho neponúka vysokú pridanú hodnotu, automobilky sem prišli najmä kvôli nízkej mzdovej úrovni. Tá sa však postupne zvyšuje. „Čím to chceme nahradiť?,“ pýta sa Drucker. „Vidiek sa nám postupne vyľudňuje, lebo tam ľudia nemajú prácu. Pritom vôbec neinvestujeme do turizmu. To predsa robí každá krajina na svete, aj taká, ktorá má iba púšť,“ konštatuje.

Líder Dobrej voľby chce stavať na odbornosti osobností, ktoré do svojho projektu získal. Za stranu Tomáša Druckera kandiduje podpredseda ZMOS-u Michal Sýkora, trestná právnička Lucia Kurilovská, bývalá novinárka, ktorá sa roky venuje sociálnej práci, Anna Ghannamová, bývalý šéf VŠzP Miroslav Kočan, ako aj dvaja poslanci NR SR Martin Fedor a Katarína Cséfalvayová. „Je tam aj množstvo ďalších ľudí, z regionálnej politiky, aj akademickej obce. Pani docentka Andrea Gállová, viacerí primátori a starostovia,“ poznamenal Drucker. Voliči podľa neho potrebujú nádej, že je tu strana, ktorá bude konať tak, ako rozpráva. „Aj ľudia, ktorí reprezentujú Dobrú voľbu sú garantom toho, že už v živote niečo dokázali. A každý, kto sa na nich pozrie, vidí, či v živote plnili alebo neplnili to, o čom rozprávali. Je to o riešeniach a zlepšení každodenného života. Slovensko má na to, aby sa malo lepšie,“ uzavrel Drucker.