Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

A. MURABIT: EÚ môže skolabovať pre nejednotnosť pri utečeneckej kríze

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

EÚ nezlyhala vtedy, keď na k nej začali prúdiť státisíce migrantov, no už skôr. Ak má byť nositeľom štandardov ochrany ľudských práv, tak prečo nezasiahla na Blízkom východe skôr? pýta sa komisárka.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Európska únia (EÚ) zabúda na svoju zodpovednosť za vznik utečeneckej vlny z Blízkeho východu. Na konflikte v Sýrii, ktorý trvá už päť rokov, sa zúčastnilo aj viacero európskych krajín, ktoré bombardovali jej územie. V rozhovore pre TASR to povedala komisárka OSN pre zdravotnícku zamestnanosť a ekonomický rast Alaa Murabit, ktorá navštívila Bratislavu v rámci medzinárodnej konferencie Rozvoj a demokracia.

"EÚ nezlyhala v momente, keď na jej územie začali prúdiť státisíce utečencov, ale omnoho skôr. Ak má byť nositeľom štandardov ochrany ľudských práv, za akú sa považuje, tak prečo nezasiahla na Blízkom východe skôr? Prečo nepomáhala ešte v čase, keď utečenci len prichádzali do táborov v Turecku, Jordánsku alebo v Libanone? Líder v ochrane ľudských práv by v takej situácii mal konať," zdôraznila Murabit, ktorá vidí veľké riziko aj v náraste negatívnych nálad naprieč EÚ. Jedným z príkladov je brexit.

"Veľká Británia vystupuje z EÚ pre strach spoločnosti z prisťahovalcov. Ak to bude takto pokračovať, EÚ, ako ju poznáme, môže rýchlo skolabovať, pretože nedodržiava hodnoty, na ktorých vznikla. Politická kredibilita, ktorú mala EÚ ešte pred piatimi rokmi, je už definitívne minulosťou. Ukazuje sa jej vnútorná nejednota, keď jednotlivé štáty preferujú vlastné národné záujmy pred európskymi riešeniami. Toto všetko oslabuje EÚ. Z politického a bezpečnostného hľadiska už nie je taký silný medzinárodný hráč ako bola v minulosti," upozornila Murabit.



Komisárka je sklamaná aj z politického vývoja na Blízkom východe po Arabskej jari. Vlna revolúcií v roku 2011 neznamenala pre krajiny ako Egypt alebo Líbya viac demokracie, ale presný opak. Murabit založila v roku 2011 organizáciu Hlas líbyjských žien a zrealizovala viaceré kampane na podporu práv žien a proti ich potláčaniu pri nesprávnom uplatňovaní islamu.

"To, čo sa deje v Líbyi, je pre mňa osobným sklamaním. Dúfam však, že na to, čo sme začali, dokážeme v budúcnosti nadviazať. Aj Egypt vo mne vzbudzuje obavy, najmä pre autokratickú povahu jeho vlády. Dokonca viac ako Líbya, aj napriek tomu, že je v nej občianska vojna a nárast extrémizmu. Egyptská vláda potláča občiansku spoločnosť a demoralizuje demokraciu v krajine," dodala Murabit.