Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Záchranári museli vo Vysokých Tatrách pomôcť zranenému horolezcovi

Ilustračné fotoi. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pri pohybe v horolezeckom teréne si Poliak poranil nohu v oblasti členka a nedokázal už samostatne zostúpiť.

Vysoké Tatry 12. apríla (TASR) – V masíve Gerlachovského štítu dnes popoludní museli horskí záchranári pomáhať 31-ročnému poľskému horolezcovi. Pri pohybe v horolezeckom teréne si poranil nohu v oblasti členka a nedokázal už samostatne zostúpiť.

Podľa informácií, ktoré Poliak poskytol záchranárom, sa mal nachádzať v oblasti Velického žľabu vo výške 2200 metrov nad morom. "Ako sa neskôr ukázalo, pre hustú hmlu horolezec zablúdil. Záchranári ho aj na základe hlasových znamení lokalizovali v stene pod Kvetnicovou vežou. Na mieste mu poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a poranenú končatinu mu zafixovali vákuovou dlahou. Následne bol pomocou lana Dynema spustený 300 metrov pod stenu," informovala Horská záchranná služba (HZS).

Poliaka ďalej pomocou nosidiel transportovali traja profesionálni a dvaja dobrovoľní záchranári na Sliezsky dom, odkiaľ už pokračovali terénnym vozidlom do Starého Smokovca. Tam horolezca odovzdali posádke Rýchlej zdravotnej pomoci na ďalší prevoz do popradskej nemocnice.