Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Prešovský kraj

V Prešove našli lacnejšie riešenie spustenia zelenej vlny na Levočskej

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Momentálne mesto pripravuje podmienky verejnej obchodnej súťaže na dodávateľa, ktorý dokáže technicky všetky požiadavky zapracovať a zohľadní tiež, že na trase sa nachádza aj železničné priecestie.

Prešov 22. júla (TASR) – Zelená vlna na hlavnom ťahu v Prešove na Levočskej ulici sa spustí už na jeseň. Mesto našlo lacnejšie riešenie ako rozkopanie ulíc, takže schválenú sumu 95.000 eur možno nevyužije.

„V zastupiteľstve sme schválili 95.000 eur na tento účel, rátalo sa však s káblom, v rámci čoho sa odhadovali stavebné práce na približne 70.000 eur. Intenzívne sme hľadali riešenie, aby sme nemuseli rozkopať mesto. Našli sme hneď dva spôsoby. Buď využijeme operátora, ktorý nám za paušálny poplatok umožní vstup do jeho optického kábla, alebo využijeme modernú technológiu dátového prenosu, ktorá je dokonca lacnejšia a flexibilnejšia, ale s navyšovaním dát nám tu však stúpa aj cena,“ uviedol viceprimátor Štefan Kužma.

Momentálne mesto pripravuje podmienky verejnej obchodnej súťaže na dodávateľa, ktorý dokáže technicky všetky požiadavky zapracovať a zohľadní tiež, že na trase sa nachádza aj železničné priecestie. Podľa Kužmu je potrebné nastaviť vlnu tak, aby svetelná signalizácia nepúšťala do križovatky vozidlá, keď ide vlak. Plynulý a bezpečný prechod áut tu totiž musí byť zabezpečený aj počas dopravnej špičky.

Prešovská radnica predpokladá, že spustenie zelenej vlny na Levočskej ulici od križovatky pri OD Lidl cez križovatky s ulicami Obrancov mieru – Okružná – Námestie mieru – Vajanského – Duklianska bude môcť zrealizovať na jeseň. Pôjde však najskôr len o skúšobnú prevádzku, kde sa vychytajú prípadné chyby. V tomto procese by chcelo mesto pokračovať aj na ďalších úsekoch ciest, závisieť to však bude od schválených finančný prostriedkov.