Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Technické služby V Humennom sú pripravené na kosbu a údržbu zelene

Humenné, ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Pri prácach bude pomáhať aj približne desať žien, rovnako ako vlani.

Humenné 2. mája (TASR) – Technické služby (TS) mesta Humenné sú pripravené na práce spojené s kosbou a údržbou zelene, ktoré realizujú na ploche 76 hektárov. Vykonávať ich bude vyše desiatich koscov. Informoval o tom Ľuboš Ondovčin z tlačového referátu mesta.

Ako ďalej uviedol, pracovníci technických služieb nemajú určené, koľkokrát ročne musia trávniky a trávnaté porasty na území mesta kosiť. „Robia to však vždy minimálne päťkrát za letnú sezónu, ale predovšetkým na základe počasia, respektíve podľa toho, ako po dažďoch tráva a ďalšia zeleň rýchlo rastie,“ vysvetlil.

Riaditeľ TS mesta Humenné Milan Kuruc informoval o tom, že v tomto roku budú na tieto práce využívať šesť štvorkolesových a deväť strunových kosačiek. Presnú sumu vyčlenenú na sezónnu kosbu nemajú, ale náklady na pohonné látky odhaduje na 16.500 eur. Pri prácach bude pomáhať aj približne desať žien, rovnako ako vlani. „Tieto za koscami vyhrabávali, zametali a nakladali pokosenú trávu, aby ju vietor neroznášal po iných častiach mesta,“ priblížil Ondovčin.

Dotkol sa v tejto súvislosti aj témy kvetinových záhonov v meste. „Je ich sedem a budú vysadené rovnakými kvetinami ako minulý rok. Časť kvetín, asi 30 percent z celkového množstva 18.000 kusov, nakúpia (TS, pozn. TASR) od dodávateľov, zvyšok si dopestujú v skleníkovom hospodárstve samy. Na nákup kvetín na letnú sezónu vyhradili sumu okolo 4100 eur,“ ozrejmil Ondovčin.