Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Horskí záchranári pátrali po turistovi v oblasti Slavkovského štítu

Na snímke pohľad na zasnežený masív Slavkovského štítu vo Vysokých Tatrách z Tatranskej Lomnice 24. septembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Turista sa nachádzal na Vareškovom hrebeni a nevedel bližšie zadať svoju polohu.

Vysoké Tatry 14. októbra (TASR) – Horskí záchranári pátrali po turistovi, ktorý sa stratil v oblasti Slavkovského štítu vo Vysokých Tatrách. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že 64-ročný Slovák požiadal o pomoc ešte v pondelok (13.10.) v popoludňajších hodinách, keďže bol dezorientovaný, zhoršilo sa počasie i viditeľnosť.

Turista sa nachádzal na Vareškovom hrebeni a nevedel bližšie zadať svoju polohu. Vyslaní boli na miesto dvaja záchranári a smerovali k mužovi Veľkou Studenou dolinou do Slavkovského sedla na Vareškový hrebeň. O niečo neskôr požiadali o technický zásah posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE), nakoľko sa zlepšila viditeľnosť. Na heliporte vyzdvihli záchranára HZS a posádka sa pokúsila vykonať vyslobodenie turistu v oblasti Vareškového sedla, kde bol lokalizovaný a záchranári s ním nadviazali vizuálny kontakt. Pre silný vietor sa však nepodarilo turistu vyslobodiť z hrebeňa a ani vysadiť záchranára v Slavkovskom sedle.

Stratený Slovák sa v tom čase rozhodol pokračovať v túre smerom na Slavkovský štít, o ktorom si myslel, že je bližšie a zvládne to bez problémov. Posádka VZZS ATE so záchranárom sa vrátili na základňu, a taktiež bola stiahnutá z doliny od Vareškového plesa aj pozemná skupina dvoch záchranárov HZS.

Muž ešte pred dokončením výstupu na Slavkovský štít, v nadmorskej výške cca 2310 metrov opäť začínal mať problémy s orientáciou, viditeľnosťou a prichádzajúcou tmou. Po tom, čo dosiahol vrchol Slavkovského štítu, znovu žiadal o pomoc HZS. Do terénu tak bola vyslaná skupina dvoch horských záchranárov. O 2. hodine po polnoci nadviazali s turistom a svetelný kontakt. O hodinu neskôr sa s ním záchranári stretli vo výške približne 1950 metrov nad morom a vrátili sa na základňu v Starom Smokovci. Záchranná akcia sa skončila nad ránom o pol piatej.