Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Tatranské vysokohorské chaty budú na Silvestra plné

Chata pod Soliskom vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Adriána Antošková

Pre verejnosť uzatvoria dnes večer chatu Plesnivec, ktorá bude jeden deň v roku patriť len zamestnancom, brigádnikom a ich rodinným príslušníkom a kamarátom.

Vysoké Tatry 31. decembra (TASR) – Tatranské chaty budú počas Silvestra a Nového roka plné, väčšina z nich má hostí nahlásených už dlhšie obdobie. Niektoré však budú pre verejnosť uzatvorené pre zamestnaneckú oslavu v kruhu rodiny. "Ako každý rok nič neorganizujeme, ale aj tak je chata plná ľudí, ktorí nás majú radi. Prídu naši domáci návštevníci, ale máme tento rok ohlásených aj Rusov priamo z Moskvy, ktorí chcú stráviť Silvester tu u nás, hore," priblížil TASR chatár z Chaty pod Soliskom Milan Štefánik.

Záujem o silvestrovskú zábavu nenaštrbil podľa neho ani nedostatok snehu na tatranských svahoch. "Aj teraz na Štrbskom Plese sneží, takže atmosféra začína byť konečne zimná. Návštevníci sa môžu tešiť aj na novoročnú kapustnicu a tu dole, pri lanovke sme upiekli býka, práve sme odrezali prvý kúsok zo staroročného býka, má 560 kilogramov, vidím to tak, že do dvoch hodín zmizne," dodal Štefánik. Hore na zjazdovke Solisko sa síce ešte nelyžuje, začali tu však so zasnežovaním.

Plná bude na Silvestra aj Téryho chata, podľa chatára Miroslava Jíleka sa zíde výborná partia. "Prídu naši kamaráti, tak veríme, že bude dobre, štartujeme o 16. hodine, tento rok chystáme novoročnú šošovicovú polievočku a ďalšie dobroty," dodal Jílek. Zabávať sa chystajú aj zamestnanci chaty hneď po tom, ako vydajú večeru a umyjú riad.

Na Zamkovského chate je na Silvestrovskú zábavu už tiež všetko pripravené, podávať sa bude slávnostná večera. "Potom sa budú ľudia pri gitare zabávať a o polnoci sa pôjdeme pozrieť na ohňostroje v doline z vyhliadky, ak bude dobrá viditeľnosť," priblížila chatárka Jana Kalinčíková s tým, že pripravená bude aj novoročná kapustnica. Silvester je tu každoročne plný, tento rok prišli horolezci, ktorí sa pre nie príliš priaznivé podmienky na lezenie skôr prechádzajú v dolinách.

Pre verejnosť uzatvoria dnes večer chatu Plesnivec, ktorá bude jeden deň v roku patriť len zamestnancom, brigádnikom a ich rodinným príslušníkom a kamarátom. "Cez deň šli niektorí na túru, niektorí ostali v kuchyni a chystajú jedlo a večer sa budeme určite dobre zabávať," objasnil syn chatára Ján Matala s tým, že na Nový rok už bude chata opäť prístupná verejnosti.