Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Tatranské reštaurácie prispôsobili menu jesennému obdobiu

Veľká studená dolina vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Za kačacinou a husacinou sa teraz oplatí vycestovať taj na hory.

Vysoké Tatry 13. októbra (TASR) - Jeseň sa z turistických chodníkov preniesla aj do kuchýň tatranských hotelov a reštaurácií. Okrem širokého výberu jedál z reštauračných kariet je aktuálne v ponuke aj typicky jesenné menu. "Väčšina tatranských kuchýň počas októbra stavila, okrem osvedčených jedál, typických pre dané zariadenia, aj na špeciálne jesenné menu. Za kačacinou a husacinou sa teraz oplatí vycestovať trebárs aj na hory," upozornila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Koho láka menej kalorická strava, rovnako si podľa nej v Tatrách príde na svoje. Chute jesene po tatransky, to sú napríklad rôzne zemiakové špeciality, jedlá s hubami, dezerty s orechmi, jablkami aj brusnicami. "Chuťové poháriky návštevníkov však môžu zaujať aj špeciality ako foie Gras Creme brulée s brusnicovo hruškovým chutney a bagetovými chipsami, krémová pena z topinambur so zemiakovou kašou ochutenou pečenou cibuľkou alebo vývar z kačice s pečeňovými knedličkami," dodala Maťašovská.

Okrem toho sa aktuálne v tatranských reštauráciách podávajú pečené kačacie prsia na mede s pyré z dusenej červenej kapusty a domáce smažené žemľové knedle či tekvicové tarhoňové rizoto s pečenou hlivou ustricovou a horským zrejúcim syrom. Nechýba tiež zemiaková lokša s makom, cukrom, preliata rozpusteným maslom či orechový koláč v karamelovej omáčke s čerstvým rozpusteným maslom alebo zmrzlina z hnedého maku a slivkového lekváru.

"Veľa tatranských zaradení si zakladá na výbornej kuchyni. Mnohé pracujú najmä s prírodnými domácimi surovinami, niektorí si pestujú svoje bylinky, aby jedlá mali čo najvyššiu kvalitu," zdôraznila Maťašovská s tým, že počas jesene si pomaly ľudia zvykajú na kratšie dni a potrebujú posilniť imunitu. "Vhod padne práve návšteva našich veľhôr, vo Vysokých Tatrách sú stále dobré podmienky na turistiku a ideálny čas na wellness pobyty v pokojnejšej atmosfére mimosezónneho obdobia," uzatvorila Maťašovská.