Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Svit bude o rozhrabanej skládke rokovať s pôvodcom odpadu

Na mieste sa nachádza rôznorodý odpad, je však zrejmé podľa celofánových obalov, že pochádza aj z miestnej fabriky Chemosvit a. s.

Svit 17. apríla (TASR) – Mesto Svit bude v súvislosti s rozhrabanou skládkou pri rieke Poprad neďaleko cyklistického chodníka rokovať aj s pôvodcom odpadu. „Keďže ide o skládku v katastri nášho mesta a máme informácie o pôvodcovi odpadu, budeme ho vyzývať na rokovanie ohľadom zneškodnenia resp. rekultivácie predmetnej skládky,“ uviedla pre TASR Andrea Kromková z Mestského úradu vo Svite.

Na mieste sa nachádza rôznorodý odpad, je však zrejmé podľa celofánových obalov, že pochádza aj z miestnej fabriky Chemosvit a. s. „Skládka sa nenachádza na našich pozemkoch, podľa dokumentov z archívu vznikala od roku 1935, teda ešte pred vznikom Chemosvitu. Založila ju spoločnosť Baťa a bola rekultivovaná v roku 1988,“ objasnil manažér ochrany životného prostredia z Chemosvitu Róbert Šimo. Dodal, že podľa neoverených informácií sa na skládku vyvážal odpad nielen z Chemosvitu, ale aj ostatných miestnych podnikov, ako aj komunálny odpad z mesta Svit a okolia. O tom koľko odpadu sa na miesto vyviezlo sa podľa neho evidencia neviedla.

„Evidencia odpadu sa v rokoch vzniku skládky neviedla žiadna, nakoľko nebola žiadna legislatíva pre odpadové hospodárstvo. Zmena nastala prijatím nového prvého zákona o odpadoch 238/1991 Zb. a NV SR č. 605/1992 Zb. o evidencii odpadov, podľa ktorého sa evidencia začala viesť od 1. 1. 1993. Od tohto dátumu začal viesť evidenciu o nakladaní s odpadom aj Chemosvit. O ďalších zrekultivovaných skládkach nemáme informácie,“ dodal Šimo.

Spoločnosť podľa neho vkladá nemalé investičné prostriedky do reštrukturalizácie výrobnej základne s cieľom minimalizácie negatívnych dopadov výrobných programov na životné prostredie v regióne pod Vysokými Tatrami. K tomu, či bude podnik nápomocný finančne, prípadne iným spôsobom pri likvidácii predmetného odpadu pri rieke Poprad, sa však nevyjadril.

Zrekultivovanú skládku odpadov pred niekoľkými týždňami vyhrabali Rómovia z neďalekej osady v snahe objaviť tam železo a iné zberné suroviny. Nachádzajú sa tam prevažne nespotrebované celofánové obaly od rôznych cukroviniek, kávy, či kozmetiky. Pod Tatrami ide už o druhý takýto prípad rozkopaného starého odpadu. Starú zrekultivovanú skládku rozhrabali miestni Rómovia aj pri obci Hrabušice neďaleko Slovenského raja.