Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Vo Svite rozhrabali starú skládku celofánu, priamo veľa cyklotrasy

Na snímke rozhrabaná bývalá skládka celofánu neďaleko mesta Svit Foto: TASR/Oliver Ondráš

Niektorí občania tam prekopávajú zeminu a hľadajú rôzne káble a železo.

Svit 9. apríla (TASR) – V blízkosti cyklistického chodníka medzi Popradom a Svitom niekto rozhrabal starý odpad.

"Predmetná skládka je staršieho dáta, cca zo 70. rokov minulého storočia. Podľa dostupných informácii, ktoré som získal, išlo o skládku celofánu, ktorá bola zavezená zeminou," uviedol pre TASR Karol Hrkeľ z Mestského úradu vo Svite.

Odpad sa nachádza na opačnej strane rieky Poprad, ako je cyklochodník, niekoľko stoviek metrov za poslednými bytovkami vo Svite v smere na Poprad. Situáciu bola na mieste viackrát skontrolovať aj Mestská polícia zo Svitu, vďaka čomu sa zistilo, že na predmetný pozemok chodia niektorí občania. "Prekopávajú tam zeminu a hľadajú v nej rôzne káble, železo atď.," dodal Hrkeľ. Pri týchto prekopávkach sa dostáva na povrch celofán zo starej skládky.



Samospráva však momentálne ešte nemá zistené, v katastri ktorého mesta resp. obce sa predmetná skládka nachádza. Okrem Svitu, ku ktorému je najbližšie, to môže byť aj kataster Popradu alebo Spišskej Teplice. "Vo štvrtok 10. apríla máme dohodnutého geodeta, ktorý pôjde túto skládku zamerať, aby bolo jasné, na území ktorej obce sa nachádza," uzavrel Hrkeľ s tým, že následne sa budú problémom zaoberať a verejnosť včas informovať.

Pod Tatrami ide už o druhý takýto prípad rozkopaného starého odpadu. Starú zrekultivovanú skládku rozhrabali miestni Rómovia aj pri obci Hrabušice neďaleko Slovenského raja.