Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Spišský Hrhov získal mimoriadnu cenu

Na ilustračnej snímke kovová socha fujaristu pred obecným úradom v zrevitalizovanom centre ozdobená drevorezbou v Spišskom Hrhove Foto: TASR/Oliver Ondráš

O titul Európskej ceny obnovy dediny sa uchádzalo 24 obcí z 11 krajín.

Spišský Hrhov 15. júla (TASR) – Obec Spišský Hrhov v okrese Levoča získala v súťaži Európska cena obnovy dediny mimoriadnu cenu za spolužitie všetkých skupín obyvateľstva v obci. Ocenenie bolo v histórii európskej súťaže udelené historicky prvýkrát. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu a PR Slovenskej agentúry životného prostredia Iveta Kureková.

O titul Európskej ceny obnovy dediny sa uchádzalo 24 obcí z 11 krajín. Po návštevách všetkých obcí sa hodnotiaca komisia na záverečnom trojdňovom stretnutí v Mníchove rozhodla, že víťazom sa stala rakúska obec Fliess, ktorá zaujala najmä príkladným rozvojom.

Komisia v trojčlennom zastúpení navštívila obec Spišský Hrhov 14. júna. „Členov komisie zaujala obecná firma, spolužitie rómskeho a väčšinového obyvateľstva, bohatý remeselný a folklórny život, citlivo navrhnutý areál školy, služby a inštitúcie v obci,“ uviedla Kureková. Na záver návštevy členka komisie Marija Markes zhodnotila, že Spišský Hrhov je príkladom dediny, kde je vidieť, ako sa spolužitím a spoluprácou dá fungovať. „Už na zaslaných podkladoch bolo zrejmé, že ide o zaujímavú obec. Ciele dosiahli skôr, než plánovali. Je dôležité si pomáhať, navzájom spolupracovať a podporovať talenty,“ dodala Markes.

Obec Spišský Hrhov prežila v druhej polovici minulého storočia ťažké obdobie, čo sa prejavilo na klesajúcom počte obyvateľov a takmer 100-percentnej nezamestnanosti. „Najdôležitejší cieľ na spoločnej ceste do budúcnosti je začleniť rómsku komunitu, umožniť a vysoko oceniť vzájomné spolunažívanie obyvateľov,“ uviedla Kureková.

Slávnostné odovzdávanie ocenení sa bude konať 8. - 10. septembra v maďarskej obci Tihany na brehu jazera Balaton.