Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Spišskej Belej dokončujú kanalizáciu a reguláciu potoka

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Projekty sú v prevažnej miere financované z eurofondov.

Spišská Belá 20. februára (TASR) - V meste Spišská Belá pod Belianskymi Tatrami v týchto týždňoch finišujú s dvoma veľkými projektmi. Prvým z nich je dobudovanie splaškovej kanalizácie na území mesta i mestskej časti Strážky, druhým je protipovodňová úprava Belianskeho potoka.

"Prvý projekt je v štádiu kolaudácie, náklady na jeho realizáciu sú na úrovni niečo vyše päť miliónov eur, pričom sa nám oproti plánu podarilo ušetriť nejaké finančné prostriedky," objasnil primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak s tým, že po zrealizovaní projektu bude mesto na asi 98 percent odkanalizované. Doteraz čistička odpadových vôd čistila asi 30 percent vôd a zvyšok končil v rieke Poprad. "Toto je obrovské pozitívum pre životné prostredie a rieku Poprad, ktorá tečie do Poľska a zároveň sa kapacitne naplno využije čistička odpadových vôd," konštatoval primátor.

Ohrozený potok

Mesto malo vybudovanú kanalizáciu takmer na celom území, okrem mestskej časti Strážky, avšak takmer všetko tieklo do Belianskeho potoka. V rámci projektu tak vybudovali kanalizáciu po jednej i  druhej strane toku, pozbierali všetky vyústenia a zaviedli ich do hlavných zberačov, ktoré smerujú do čističky odpadových vôd. Zároveň sa urobila kompletná kanalizácia pre asi 500 obyvateľov časti Strážky. Primátor ubezpečil, že poplatky za poskytované služby sa pre novú kanalizáciu meniť nebudú a ostanú na rovnakej úrovni ako predtým. Zvýšia sa síce náklady na čističku odpadových vôd, avšak vodárenská spoločnosť už nebude musieť platiť sankcie štátu za to, že vypúšťala nevyčistenú odpadovú vodu do potoka.

"Prvý projekt úzko súvisí aj s realizáciou druhého, čiže s úpravou a reguláciou Belianskeho potoka, keďže nová kanalizácia sa budovala práve v častiach, kde sa upravovalo jeho koryto," vysvetlil Bieľak. Protipovodňová ochrana mesta sa realizovala v hornej i dolnej časti Belianskeho potoka v dĺžke asi 1,3 kilometra. "Obrovský význam bude mať tento projekt najmä v mestskej časti Strážky, kde sa nám tento potôčik i pri menších povodniach aj trikrát do roka vylieval. Bežné štandardné dažde nám tak už nebudú robiť problémy a zároveň toto územie dostalo úplne inú tvár. Okrem toho sa podarilo vyriešiť problém so spodnou vodou v časti Strážky," dodal Bieľak s tým, že náklady na reguláciu úseku sú na úrovni 3,1 milióna eur. Ukončenie projektu je naplánované na marec.

S budovaním splaškovej kanalizácie samospráva začala ešte v lete 2012, práce na projekte protipovodňovej ochrany mesta odštartovali minulý rok na jar. Prevádzku kanalizácie bude financovať Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť. "V oboch projektoch išlo o 75-percentné financovanie z fondov Európskej únie, 20 percent šlo z rozpočtu štátu a zvyšných päť percent sme poskytli my. Oba tieto projekty na veľa rokov vyriešia problémy v meste a v oblasti životného prostredia prinesú ten efekt, ktorý tu chýbal," uzavrel Bieľak.