Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Prešovské múzeum láka návštevníkov na stretnutia v átriu s Rákocim

Prešov - ilustračné foto Foto: TASR

Cyklus podujatí dostal pomenovanie po sedmohradskom kniežati, šarišskom županovi a vodcovi najväčšieho protihabsburského stavovského povstania v Uhorsku Františkovi II. Rákocim.

Prešov 10. júla (TASR) – Návratom do stredoveku prostredníctvom žoldnierskych súbojov sa začal dnes v Krajskom múzeu v Prešove cyklus stretnutí nazvaný Leto s Rákocim. Dnešná aktivita, rovnako ako tri nasledujúce, dostali priestor na prezentáciu zábavných tém v átriu Rákociho paláca na Hlavnej ulici. Budú sa konať každú druhú nedeľu vždy so začiatkom o 16.00 h. Je to akýsi letný bonus k bežnej prehliadke múzea, návštevníkom platí vstupenka na prehliadku ostatných expozícií múzea. Pre TASR to dnes uviedla riaditeľka múzea Mária Kotorová.

Cyklus podujatí dostal pomenovanie po známej postave uhorských dejín - sedmohradskom kniežati, šarišskom županovi a vodcovi najväčšieho protihabsburského stavovského povstania v Uhorsku Františkovi II. Rákocim.

"Leto s Rákocim predstavuje štyri nedele počas letných prázdnin. Dnešná prvá je venovaná téme Rákoci spomína – na veľkú slávu svojho rodu, na bojové úspechy. Vystúpi skupina Cohors so svojimi bojmi stredovekých žoldnierov. Ďalšia nedeľa bude venovaná téme zábavy vyšších spoločenských vrstiev, teda zábavy šľachty. Odznie vážna i menej vážna hudba, scénické kompozície a poľovnícke halali. Takže pôjde o zábavnú nedeľu," uviedla riaditeľka.

Kotorová ďalej uviedla, že počas tretej nedele sa Rákoci bude tešiť, veseliť spolu s ľudom, lebo to bol šľachtic, ktorý mal blízko aj k nižším spoločenským vrstvám. Panovník sa zúčastní na dedinskej svadbe, ktorú priblíži mužská a ženská folklórna skupiny z Fintíc.

"Cyklus zavŕši téma hasičstva. Nemôže to byť ani inak, keďže Krajské múzeum v Prešove má najväčšiu zbierku hasičskej techniky na Slovensku. Je to jediné múzeum u nás, ktoré sa špecializuje na túto tému. Predstavia sa dobrovoľnícke aj profesionálne hasičské zbory a ukážu nám, ako sa hasil oheň v minulosti a v súčasnosti," prezradila zameranie poslednej z tém Kotorová.

Leto s Rákocim sa bude 24. júla konať pod názvom Rákoci počúva. V auguste sa bude Rákoci zabávať aj diviť. Vešeľe na valale s podtitulom Šarišane hoduju je na programe 7. augusta. Bodku za Letom s Rákocim dá 21. augusta téma Horí, horí! – oheň v dejinách a dnes.

Záštitu nad podujatím prevzal predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.