Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove uvedie hru Ostali hlupákmi

Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove uvedie v ukrajinskom jazyku 6. decembra 2019 premiéru hry ukrajinského autora Marko Lukia Kropivnickij: Ostali hlupákmi. Hru režíruje vo svojom debute v kamennom divadle mladá Prešovčanka Terézia Mindošová. Na snímke zo skúšky vľavo Horpina (Jaroslava Sisáková), vpravo Vasiľ (Michal Kucer). Prešov 3. decembra 2019. Foto: TASR

Ide v poradí o 380. premiéru v 74. sezóne.

Prešov 3. decembra (TASR) - Premiéru inscenácie s jednoduchou, ale divácky vďačnou dejovou zápletkou o otcoch, ktorí sa chcú čo najskôr zbaviť svojich dcér súcich na výdaj, pripravuje na piatok (6. 12.) činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Realizačný tím vedený hosťujúcou režisérkou a dramaturgičkou Teréziou Mindošovou našiel inšpiráciu v texte klasika ukrajinskej drámy Marka Lukyča Kropyvnyckého pod názvom Ostali hlupákmi.

Ako povedala Mindošová, je to jej prvá režijná práca v kamennom divadle. V akademickom roku 2018/2019 skončila štúdium réžie na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Prostredie DAD je jej však veľmi dobre známe, pretože jej otec herec Ľubomír Mindoš je umeleckým šéfom DAD.

"Zostarol som, ešte nedávno vysedávala v divadle a teraz mi radí, čo mám robiť na javisku, nemôžem mať nestranný pohľad umeleckého šéfa," s úsmevom konštatoval Mindoš, ktorý hrá v tejto inscenácii. "Snažil som sa pred Ľubom čo najdlhšie tajiť svoje rozhodnutie, koho angažujem za režiséra," pridal sa s poznámkou riaditeľ DAD Marián Marko.



"Z celého skúšobného obdobia mám zaujímavý dojem. Chodila som sem ako divák a teraz som v úlohe tvorcu. Každopádne ďakujem za túto príležitosť prezentovať sa. Vybrala som si prvky talianskeho ľudového divadla commedia dell'arte a prepojila so štylizovaným herectvom," povedala Mindošová.

Marko Lukyč Kropyvnyckij (1840 – 1910) je autor viac ako 40 dramatických textov písaných po ukrajinsky, ale aj herec a režisér. Hru Ostali hlupákmi napísal v roku 1875 pre ochotníkov v archaickej ukrajinčine, čo celému realizačnému tímu robilo ťažkosti.

V Ukrajinskom národnom divadle (UND), predchodcovi DAD, už túto hru uvádzali. Najprv v 50. rokoch v štýle socialistického realizmu a potom koncom 80. rokov ako realistickú inscenáciu.

V inscenácii Ostali hlupákmi účinkuje sedem členov hereckého tímu DAD. Hlavné postavy otcov stvárňujú Vasiľ Rusiňák a Jozef Tkáč, v alternácii s Jevgenijom Libezňukom, dcéry hrajú Zdenka Kvasková a Jaroslava Sisáková.

Aj ďalší členovia inscenačného kolektívu sú hostia DAD, Jaroslav Daubrava je autor scény, kostýmy navrhla Alžbeta Vakulová. O scénickú hudbu sa postaral Vladimír Zima.

DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá svoje predstavenia v rusínskom jazyku. Ide v poradí o 380. premiéru v 74. sezóne vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom UND. Na jej realizáciu DAD získalo dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR.