Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Poslanci Prešova rozdelili 8,1 milióna eur na opravy škôl i na dlhy

Zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove Foto: TASR/Milan Kapusta

Peniaze putujú z predaja mestských pozemkov Národnej diaľničnej spoločnosti na výstavbu diaľnice D1 Prešov západ – Prešov juh.

Prešov 24. februára (TASR) – Prešovskí mestskí poslanci už rozdelili 8,1 milióna eur z predaja mestských pozemkov Národnej diaľničnej spoločnosti na výstavbu diaľnice D1 Prešov západ – Prešov juh. Najviac finančných prostriedkov pôjde do nových investičných akcií, najmä na opravy materských a základných škôl. Viac ako štvrtina z čiastky však poputuje aj na splatenie starých dlhov voči mestským firmám.

Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, viac ako 3,8 milióna eur pôjde na splatenie starých dlhov mesta - tie sa týkajú najmä Technických služieb mesta Prešov, ktoré dostanú zhruba 1,03 milióna eur a Dopravného podniku mesta Prešov, ktorému na vyrovnanie straty z výkonov vo verejnom záujme za posledné dva roky vyplatia vyše 1,67 milióna.

Viac ako 5,3 milióna bude investovaných do nových akcií a na výdavky na ľudské zdroje. Z tejto sumy pôjde najviac finančných prostriedkov na opravy materských škôl a budov niektorých základných škôl. To predstavuje asi 3,7 milióna.

Podľa hovorkyne sa budú rekonštruovať aj mestské obchodné centrá a domovy pre seniorov. Investície vo výške 300.000 eur poputujú aj do revitalizácie prírodného kúpaliska Delňa, na cyklistický Velodrom a ďalšiu rekonštrukciu Vodárenskej veže pôjde po 100.000. Na dvoch sídliskách by mali postaviť multifunkčné ihriská. Pre 1. FC Tatran Prešov poslanci schválili takmer 160.000 eur, na odmeny členom orgánov v priemyselnom parku IPZ Prešov 67.000 eur.