Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Popradská samospráva sa o plánovanej základni NATO dozvedela z médií

Na snímke primátor Popradu Anton Danko Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ako primátora mesta ma v tejto veci dodnes nikto nekontaktoval a dozvedel som sa o tom až z médií, informoval o tom primátor Popradu Anton Danko.

Poprad 8. septembra (TASR) - Po skončení summitu NATO vo waleskom Newporte priniesli médiá v piatok (5.9.) informácie o pláne Slovenska zriadiť v Poprade logistickú základňu pre potreby NATO. Až priamo z médií sa o tejto skutočnosti dozvedeli aj Popradčania, vrátane samosprávy.

"Ako primátora mesta ma v tejto veci dodnes nikto nekontaktoval a dozvedel som sa o tom až z médií. Sme si vedomí toho, že zriadenie logistickej základne pri našom meste je mimo kompetencie samosprávy, nikto sa nás na to nebude pýtať a my to nemôžeme zakázať, pretože o týchto veciach rozhoduje prezident a vláda. Ako obyvateľ Popradu som však zásadne proti zriadeniu takejto strategickej základne v meste," informoval primátor Popradu Anton Danko.

Keďže Popradčania boli informáciami z Walesu postavení pred hotovú vec, rozhodla sa samospráva dať priestor verejnosti na vyjadrenie názoru a získať spätnú väzbu prostredníctvom ankety na mestskom webe a účtu v sociálnej sieti Twitter. Získané názory by mali byť podľa samosprávy dodatočným vyjadrením postoja Popradčanov a mesta k tejto závažnej téme a spôsobu jej komunikácie. Už teraz však Popradčania i ľudia z okolia vyjadrujú svoje negatívne postoje k tejto veci na sociálnych sieťach.

"Rozhodnutie prezidenta a ministra zahraničných vecí SR, bez vyjadrenia občanov Popradu k tzv. materiálovej základni NATO v Poprade, je bezprecedentným krokom smerujúcim k zásadnej zmene bezpečnostnej situácie a ohrozeniu občanov Popradu a celého Slovenska v prípadnom vojnovom konflikte, pretože Poprad by sa stal primárnym vojenským cieľom," konštatoval František Bednár zo Svetového združenia bývalých československých väzňov. Dodal, že nikde v Rakúsku alebo vo Francúzku sa v Alpách nenachádza vojenská základňa NATO.

Bednár, ktorý sa bude v komunálnych voľbách uchádzať o post primátora ďalej uviedol, že v prípade jeho úspešnej kandidatúry bude jedným z jeho krokov podanie návrhu na vyhlásenie miestneho referenda, v ktorom sa občania budú môcť demokraticky a slobodne vyjadriť k otázke, či si prajú, aby bola v Poprade základňa NATO. "Základňa NATO je to posledné, čo Poprad potrebuje. V prvom rade potrebujeme vytvorenie pracovných miest pre mladých ľudí a zabezpečenie ich perspektívy tak, aby neboli nútení odchádzať do zahraničia. Slovensko by malo byť nezúčastneným štátom," uzavrel Bednár.