Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Pohrebné služby Popradu chcú zdigitalizovať cintoríny

Mesto Poprad Foto: TASR/Oliver Ondráš

V meste je zhruba 10.000 hrobových miest. V ostatných dňoch sa na popradských cintorínoch začala údržba a opravy, ktoré by mali zlepšiť stav infraštruktúry a odstrániť dlhoročné poruchy.




Poprad 12. mája (TASR) – Zámerom Pohrebno-cintorínskych služieb (PCS) mesta Poprad je zdigitalizovať cintoríny, ktoré sa na území podtatranskej metropoly nachádzajú. Podľa slov konateľa spoločnosti Františka Švirlocha začalo sa už aj s prieskumom trhu.

V meste je zhruba 10.000 hrobových miest. Cieľom vedenia PCS je digitalizácia cintorínov na celom území mesta. Podľa slov Švirlocha spoločnosť už oslovila tri firmy, ktoré túto službu poskytujú.

V ostatných dňoch sa na popradských cintorínoch rozbehla údržba a opravy, ktoré by mali zlepšiť stav infraštruktúry a odstrániť dlhoročné poruchy. Najintenzívnejšie sa pracuje na najväčšom pohrebisku v Poprade v mestskej časti Veľká. „Na tomto cintoríne sme opravili chodník ku krížu, opravili sme aj výlevku a prístupový chodník. Súbežne sa v priestoroch cintorína pracuje na osvetlení, ozvučení, trativode a taktiež na štyroch nových stanovištiach vody. Toto všetko bude osadené až po dokončení chodníka. Práce boli financované z prostriedkov, ktoré sme si zarobili vlastnou činnosťou," informoval Švirloch s tým, že z vlastných zdrojov v tomto roku opravia ešte jeden chodník. Doplnil, že tento rok treba zrekonštruovať aj múr vedúci popri ceste smerom na Veľký Slavkov, ktorý je v dezolátnom stave a na piatich miestach sa prepadáva.

Začali sme s vyrezávaním stromov, na ktoré bolo vydané rozhodnutie mesta, pokračovať budeme s orezom stromov na pohrebiskách v mestských častiach Veľká, Spišská Sobota, Stráže i Matejovce,“ doplnil Švirloch.