Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

V Ondavke neexistujú orgány samosprávy, voľby zastreší okresný úrad

Ilustračné foto Foto: TASR

V tejto malej obci sa vzdal svojej funkcie starosta a postupne aj všetci poslanci obecného zastupiteľstva.

Ondavka 24. februára (TASR) – Parlamentné voľby 5. marca zastreší v obci Ondavka neďaleko poľských hraníc Okresný úrad (OÚ) v Bardejove. Keďže v tejto malej obci sa vzdal svojej funkcie starosta a postupne aj všetci poslanci obecného zastupiteľstva, de facto tu nefungujú a neexistujú orgány samosprávy. Preto kompetencie, pri prenesenom výkone štátnej správy v zmysle zákona o obecnom zriadení, prevzal Okresný úrad v Bardejove. Pre TASR to uviedol Milan Kurimský z odboru všeobecnej vnútornej správy OÚ v Bardejove.

V Ondavke je v zozname voličov zapísaných 21 oprávnených voličov. Obec pre exekúcie prišla v minulosti aj o budovu obecného úradu, preto sa voľby budú konať v rodinnom dome č. 12 (miestnosť, kde sa vykonávali komunálne voľby naposledy). "Situácia, aká je v obci Ondavka, je špecifická a v našom okrese sa doposiaľ takéto okolnosti nevyskytli," uviedol Kurimský.

Posledný starosta obce Andrej Marčišin sa vzdal svojej funkcie pred dvomi rokmi vo veku 78 rokov. Po ňom postupne odstúpili aj jeho zástupca a všetci poslanci. V doplňujúcich voľbách v Ondavke nikto nekandidoval. Keďže exstarosta nemal komu odovzdať úrad, zápisnicu z posledného zastupiteľstva a celú agendu obce odovzdal 15. apríla 2015 na podateľňu Okresného úradu v Bardejove. Vedúca odboru všeobecnej vnútornej správy Galina Lacová Ščerbáková to vtedy komentovala slovami, že nastáva patová situácia, pretože zákon takýto problém nerieši.

Marčišin bol vo funkcii starostu dva roky. Pri odchode z tohto postu uviedol, že jeho snahou bolo rozbehnúť stagnujúcu a zadlženú obec a naštartovať ju na riadny chod. Hoci sám nepoberal plat a úradoval vo svojom dome, (Ondavka už v tom čase nemala obecný úrad), skonsolidovať financovanie obce sa mu nepodarilo. Už pri jeho nástupe bola obec bez majetku s dlhom 27.500 eur, ktorý sa ďalej prehlboval. Exekútor dal zablokovať účet obce, kam ešte dostávali približne 270 eur mesačne z podielových daní. Exstarosta navrhoval, aby sa obec pričlenila k niektorej zo susedných obcí. Problémom však je, že žiadna samospráva ich s dlhom nechce.