Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Na Púť rómskych rodín do Ľutiny prišli veriaci zo širokého okolia

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Hlavným organizátorom podujatia je Formačné centrum pre Rómov z Čičavy v okrese Vranov nad Topľou, kde sa intenzívne venujú ich pastorácii.

Ľutina 9. júla (TASR) – V gréckokatolíckom pútnickom centre v Ľutine v okrese Sabinov sa dnes zišli veriace rómske rodiny zo širokého okolia, duchovný program je rozvrhnutý na celý deň. Hlavným organizátorom podujatia je Formačné centrum pre Rómov z Čičavy v okrese Vranov nad Topľou, kde sa intenzívne venujú ich pastorácii. Na Púť rómskych rodín pozvali aj rímskokatolíckych veriacich Rómov. Riaditeľ Formačného centra, kňaz Martin Mekel pre TASR uviedol, že na rómsku púť zvykne chodiť do tisícky Rómov. Iba z Čičavy a okolia prišli veriaci na štyroch autobusoch aj súkromnými autami.

Snahou organizátorov je, aby prišli úplné rodiny – manželia s deťmi. Prichádzajú hlavne veriaci z Prešovského kraja - od Starej Ľubovne, Kežmarku, Bardejova, z Vranovského okresu a ďalších regiónov. Návštevníci dnes prišli hlavne autobusmi, lebo v okolí Sabinova sa tak intenzívne s rómskou menšinou nepracuje a nie je tu tradícia chodiť na púte peši. Jedna skupina prišla aj s hudobníkmi z Ostravy, kde s nimi pracujú saleziáni.

Program sa začal o 10.00 h sprievodom k bazilike Zosnutia presvätej Bohorodičky s divadelnými scénkami na tému božieho milosrdenstva. Tie hovorili o príbehoch božieho milosrdenstva, aby uviedli účastníkov púte do tejto atmosféry, ktorú cirkev prežíva v tomto Svätom roku milosrdenstva vyhlásenom Sv. otcom Františkom. Počas dňa prichádza množstvo rómskych veriacich na spoveď. Veriacich prišli povzbudiť hudobným programom aj rómske kresťanské kapely zo Šarišského Jastrabia, Ostravy, Čičavy.

Popoludní sa veriaci vydajú na Cestu svetla, ktorá spája areál baziliky s mariánskou ľutinskou horou. Mekel vysvetlil, že cesta svetla je niečo podobné ako krížová cesta, ale pokračuje zastaveniami, ktoré súvisia s biblickými príbehmi a udalosťami, ktoré sa udiali po Ježišovom vzkriesení. Veriaci sa na hore budú venovať modlitbám. Predstavia sa aj deti so svojím hudobným pásmom.

Hovorca gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík pre TASR uviedol, že je to v poradí tretí rok Púte rómskych rodín v Ľutine. „Gréckokatolícke centrum pre Rómov v Čičave robí na poli evanjelizácie a pastorácie Rómov veľmi záslužnú činnosť. Je naozaj vidieť konkrétne výsledky tejto práce. Jedným z takýchto plodov je zaiste aj táto púť rómskych rodín. Rodina, vieme, pre Rómov znamená veľmi veľa. Na takejto púti, ktorá je samozrejme jednou z mnohých foriem práce s Rómami, sa im ponúka efektívne povzbudenie a posilnenie vo viere, a to má potom konkrétny pozitívny vplyv aj na ich život v manželstvách, vo výchove detí aj v účasti na živote v spoločnosti," povedal Petrík.

Svätú liturgiu o 17.00 h bude celebrovať prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak.