Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

V Levoči majú novú operačnú metódu v jednodňovej chirurgii

Ilustračné foto Foto: TASR/Univezitná nemocnica Bratislava

Nemocnica v meste investovala do nového vybavenia artroskopickej zostavy viac ako 15.000 eur. Nová optika bude slúžiť na artroskopické operácie zápästia či operácie detských kolien.



Levoča 11. mája (TASR) - Novú operačnú metódu začali v týchto dňoch využívať lekári v jednodňovej chirurgii Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči. Prístrojové vybavenie je určené na artroskopické operácie kolenného, ramenného, členkového a bedrového kĺbu. Nemocnica investovala do nového vybavenia artroskopickej zostavy viac ako 15.000 eur. Nová optika bude slúžiť na artroskopické operácie zápästia či operácie detských kolien.

„Lekárom, ktorí vykonávajú artroskopické operácie, prístroj pomôže k rozšíreniu spektra poskytovanej jednodňovej zdravotnej starostlivosti vyššieho štandardu. Významnými výhodami pre našich pacientov sú malé operačné rany, krátke trvanie operačného výkonu, minimálne pooperačné bolesti, rýchle hojenie a skorá mobilizácia. Ďalšími dôležitými faktormi sú aj krátke čakacie doby či aktívna pooperačná rehabilitácia priamo v našej ambulancii. Prístroj umožňuje aj lepšie videnie počas operácie, čo je pre operatéra prvoradé,“ uviedol riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Artroskopická zostava sa zatiaľ využíva len jeden deň v týždni, konkrétne v pondelok. „Artroskopia je vyšetrovacia a liečebná metóda, ktorá sa používa pri diagnostike a liečbe poranení a ochorení končatinových kĺbov. Pri tejto operácii sa zavádza cez jeden až dvojcentimetrový rez do kĺbu artroskop, pomocou ktorého sa sníma obraz z operovaného kĺbu a premieta sa na obrazovku, ktorú sleduje operačný tím. Pomocou druhého krátkeho rezu sa do kolena zavádzajú inštrumenty, vďaka ktorým sa ošetria vnútrokĺbne poškodenia. Ihneď po operácii je možná plná záťaž kolena, ak to bolesti dovolia. Stehy sa odstraňujú siedmy deň po operácii,“ objasnil účel novej metódy primár chirurgického oddelenia Edward Huľo.

Artroskopia je určená na ošetrenie menisku, chrupavky, väzov, kĺbneho puzdra a odstránenie voľných telies v ňom. Taktiež je vhodná na ošetrenie úrazových, ale aj degeneratívnych porúch zdravia spôsobených úrazmi a dlhodobým, vekom podmieneným preťažovaním. „Podstatnú časť výkonov tvoria artroskopie kolena. Artroskopická zostava má kameru s HD rozlíšením, ktoré umožňuje ľahšie rozlíšenie farebných kontrastov, ktoré je dôležité pre operatéra pri náročnejších operáciách, ako sú plastiky väzov a sutury v jednotlivých kĺboch. Počas operácie sa dajú robiť a ukladať fotografie, ktoré môžu slúžiť ako dokumentácia z operačného zákroku,“ vysvetlil primár.