Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Aj napriek daždivému letu si do Tatier našlo cestu množstvo ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Tatry boli atraktívne opäť najmä pre tradičnú domácu klientelu, Čechov a Poliakov.

Vysoké Tatry 5. septembra (TASR) - Tatranci po prázdninách avizujú zhruba 85-% obsadenosť hotelov, ktorá je porovnateľná s minulým rokom. Prevládali Slováci, Česi a Poliaci, tatranské ubytovacie zariadenia navštevovali najmä rodiny s deťmi.

"Skúsenosti z tohto nie veľmi prívetivého leta potvrdili, že efekt prinášajú bezplatne prístupné veľké podujatia aj bohatý program pre dovolenkárov. Finálne štatistiky návštevnosti regiónu budú zverejnené až po oficiálnom ukončení letnej sezóny," informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Prázdninové mesiace podľa nej približne kopírujú minuloročné výsledky, niektoré zariadenia boli na tom lepšie, iné horšie, ale v globále je to na rovnakej úrovni v porovnaní s rokom 2013, kedy v Tatrách zaznamenali najsuchšie leto za posledných 100 rokov. "Napriek tomu, že leto 2014 bolo mimoriadne bohaté na zrážky, si so situáciou naši hotelieri poradili. Rodiny s deťmi ocenili animačné programy v hoteloch, aj veľké či menšie podujatia," konštatovala Maťašovská.

Tatry boli atraktívne opäť najmä pre tradičnú domácu klientelu, Čechov a Poliakov. Príjemným prekvapením bol podľa Maťašovskej nárast Nemcov aj Izraelčanov. Znova bol najväčší záujem o predĺžené víkendy, pričom priemerná dĺžka pobytu v lete bola porovnateľná s tou minuloročnou, teda 4,2 dňa. "V lete sa nám podarilo zrealizovať celkovo 18 podujatí, ktoré buď celkovo, alebo čiastočne podporila naša oblastná organizácia. Hitom leta bola rodinná akcia Medvedie dni, ale zaujalo aj nové podujatie nielen pre páriky Benátska noc, či nedávne Svište na Plese," doplnil predseda predstavenstva OOCR Ján Mokoš.

Na Skalnatom plese bol počas 62 letných dní pripravený bohatý denný program Fit & Happy High Tatras. Návštevníci, ale aj domáci si zvykli na hodiny jogy pod Lomnickým štítom, na rozhovory so známymi osobnosťami Tatier, strážcami Tatranského národného parku (TANAP), ale aj na kurzy nordic walkingu, deti zas na tvorivé dielne či kamzičiu olympiádu. "Veríme, že aj o rok prinesieme návštevníkom Tatier minimálne takto pestrý program a najmä, že počasie bude dovolenkárom viac naklonené," dodal marketingový riaditeľ pre Vysoké Tatry a kampane Juraj Chovaňák.

Letnú sezónu hodnotia pozitívne aj v popradskom akvaparku. Hoci počasie nebolo ideálne, veľa hostí zaujali novinky, ktoré tu prichystali ešte pred letnou sezónou. Väčšina návštevníkov uvítala termálnu vodu v Aquacity ako alternatívu pri zlom počasí. Okrem turistiky a kúpania dovolenkári navštevovali v Tatrách aj historickú časť Popradu - Spišskú Sobotu, lyžiarske múzeum, múzeum TANAP aj Expozíciu botanickej záhrady. "Záujem bol tiež o člnkovanie a veveričí park na Štrbskom Plese, ako aj o bobovú dráhu v Tatranskej Lomnici. Tatranci tiež zaznamenali zvýšený záujem o cykloturistiku, za ktorým treba hľadať hlavne nového cyklosprievodcu. Veríme, že nás ešte čaká úspešné babie leto," uzavrela Maťašovská.