Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Hanušovciach nad Topľou bude archeopark

ilustračné foto Foto: Monika Kohanová/TASR

Už o dva týždne si budú môcť návštevníci skúsiť život piatich období praveku a včasného stredoveku – od paleolitu, cez neolit, dobu bronzovú, mladšiu dobu železnú až po slovenské obdobie.

Hanušovce nad Topľou 10. septembra (TASR) – Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou stavia neďaleko hlavnej budovy múzea archeopark. Otvoriť ho majú 27. septembra, aj keď podľa riaditeľky múzea Márie Kotorovej možno dovtedy nebude všetko úplne hotové. Zároveň však priznáva, že tento súbor objektov sa bude dopĺňať neustále.

Už o dva týždne si však budú môcť návštevníci múzea vyskúšať päť objektov z piatich období praveku a včasného stredoveku – od paleolitu, cez neolit, dobu bronzovú, mladšiu dobu železnú až po slovenské obdobie, ktoré budú vybavené vnútorným zariadením, ktoré by malo imitovať život v daných obdobiach. Rovnako aj pôdorysy stavieb sú navrhnuté podľa nálezov z týchto období na východnom Slovensku. V príbytkoch budú imitácie dobových predmetov, kostýmov a v každom dokonca aj tri postavy – muža, ženy a dieťaťa.

Ako uviedla pre TASR riaditeľka, práce na archeoparku už pokročili natoľko, že okrem paleolitického objektu sú všetky z vonku hotové a pracuje sa na podlahách a vnútornom zariadení. V týchto dňoch im dokonca prišli aj verné kópie predmetov zo staršej doby kamennej, ručne sa šijú kostýmy i obliekajú figuríny. Jediný problém, ktorý sa počas leta pri stavbe vyskytol, bol nedostatok dreva na ohradenie celého areálu, čo však podľa riaditeľky dodávateľská firma prisľúbila čoskoro dokončiť. Prostriedky na výstavbu archeoskanzenu vo výške približne 260.000 eur získalo múzeum z eurofondov na základe projektu poľsko-slovenskej spolupráce.

Slávnostné otvorenie archeoparku je naplánované na termín, keď sa v areáli Vlastivedného múzea v Hanušovciach nad Topľou uskutoční aj archeofestival. Pripravený je bohatý program, predstavia sa rôzni remeselníci, bude sa taviť bronz, tkať či variť keltská kuchyňa. Riaditeľka upozornila hlavne na polhodinový koncert archeomuziky, teda hudby na nástrojoch, ktoré používali naši dávni predkovia.

Aj napriek tomu, že sa počas celého leta v areáli vedľa múzea pracovalo, múzeum prevádzku neobmedzilo, malo dokonca predĺžené otváracie hodiny. Leto však podľa riaditeľky nebolo najlepšie. „Naša letná sezóne je veľmi naviazaná na sezónu na Domaši, odkiaľ niektorí turisti prichádzajú aj k nám. A pokiaľ viem, tento rok to na Domaši nebola žiadna sláva, takže ani u nás sme rekordy návštevnosti nelámali. Veríme však, že práve archeopark to zmení a pritiahne sem nielen ľudí z okolitých krajín, ktorých je u nás dokonca niekedy aj viac, ako domácich návštevníkov,“ uzavrela M. Kotorová.