Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Máčanka chce spájať ľudí a pomáhať tým, ktorí to potrebujú

Na snímke tradičná špecialita - zemplínska máčanka s klobáskou. Foto: TASR - Roman Hanc

Belá nad Cirochou 8. mája (TASR) – Máčanka v Belej nad Cirochou, okres Humenné, chce spájať komunity ľudí rôzneho zamerania. Pre TASR to potvrdil jeden z organizátorov podujatia Michal Demjan. „Jedni súťažili v off roade, druhý s motorovou pílou pri dreve a tretí varili máčanku. Mojou myšlienkou bolo, aby sme jeden druhému ukázali, čo dokážeme a zároveň, aby sme si vymenili skúsenosti,“ uviedol Demjan.

Súťaže v off road sa zúčastnilo približne 90 štvorkolesových tátošov. Návštevníci mali možnosť vidieť i zažiť poriadnu dávku blata, a to v dvoch variantoch. Pri sledovaní divadla, ktoré sa odohrávalo na trati i v bazéne, kde prebiehal dievčenský súboj. Kto mal záujem a vodičský preukaz pri sebe, mohol si vyskúšať jazdu na štvorkolke po upravenej trati.

So spracovaním dreva sa potrápilo desať súťažiacich. „Predišli všetky moje očakávania. Počítal som, že sa s tým drevom poriadne natrápia, ale zvládli to od dvoch do piatich minút, čo je neuveriteľné,“ uviedol na margo drevorubačov organizátor.

Akcia má aj charitatívny účel. „Chceme sa zabávať, ale zároveň pomáhať. Tento rok sme pomocnú ruku podali Jožkovi Burikovi z Belej nad Cirochou. Je to 40-ročný chalanisko, ktorý dlhé roky pracoval v lese. Po úraze zostal na vozíku. Rozhodli sme sa, že ho podporíme,“ povedal Demjan.

Usporiadatelia už teraz uvažujú nad pokračovaním úspešnej akcie, ktorá do obecného areálu prilákala približne 4000 ľudí z celého Slovenska i zo zahraničia.

Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou obce Belá nad Cirochou.