Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024

Práve teraz

Francúzsko pozastavilo rozvojovú pomoc a rozpočtovú podporu
pre Burkinu Faso. Oznámilo to ministerstvo zahraničných vecí v Paríži, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Pápež František uviedol, že jeho zotavovanie z operácie prebieha dobre
. Zdôraznil, že počas cesty do Portugalska zrušil niektoré príhovory a hovoril bez prípravy nie preto, že by sa cítil unavený alebo zle, ale preto, že chcel lepšie komunikovať s mladými ľuďmi.

Iracká vláda oznámila, že v celej krajine zakazuje používanie
aplikácie Telegram na posielanie správ. Ako dôvod uviedla "obavy o štátnu bezpečnosť". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vojenská junta v Nigeri oznámila, že uzavrela vzdušný priestor krajiny
. Varovala zároveň, že každý pokus o jeho narušenie sa stretne s "ráznou a okamžitou reakciou". TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí zodpovedný
za bilaterálne vzťahy Tamás Menczer odmietol tvrdenie predsedu slovenskej vlády Ľudovíta Ódora o tom, že maďarský premiér Viktor Orbán je so svojimi názormi vo väčšine osamotený.

Úvod

Desaťtisíce stúpencov vojenského prevratu v západoafrickom
štáte Niger sa v nedeľu zišli na štadióne v hlavnom meste Niamey. Zhromaždenie prebehlo v deň, keď vyprší lehota na prepustenie zadržiavaného prezidenta Mohameda Bazouma.

Predstavitelia bieloruskej exilovej opozície sa stretli v nedeľu
vo Varšave. Účastníci schôdzky, ktorá sa konala pred tretím výročím sporných volieb v Bielorusku, diskutovali o ďalšom spoločnom postupe.

Druhé alebo tretie stupne povodňovej aktivity boli k nedeľňajšej
18.00 h vyhlásené v 32 obciach a mestách v povodí riek Slaná, Hornád a Poprad. Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Nitrianska galéria ponúkne aj v auguste tvorivé dielne, ktoré
sú súčasťou programu Prázdninové maľovanie. Prvé augustové podujatie sa bude konať v utorok 8. augusta.

Izraelskí vojaci zastrelili v nedeľu v Predjordánsku troch
palestínskych militantov, ktorí sa chystali "spáchať útok". Uvádza sa to vo vyhlásení izraelskej armády, píše agentúra AFP.

Na niektorých miestach západného Slovenska treba v pondelok
(7. 8.) popoludní počítať so silnejším vetrom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Anglický futbalista Harry Kane zaznamenal štyri góly v prípravnom
zápase proti ukrajinskému Šachtaru Doneck. Jeho tím Tottenham Hotspur triumfoval doma po výsledku 5:1. Informovala o tom agentúra DPA.

Počet obetí nedeľného železničného nešťastia v pakistanskej
provincii Sindh sa zvýšil na najmenej 30, uviedli miestne úrady. Dodali, že zranenia utrpelo ďalších 80 ľudí. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Najmenej 24 obetí si vyžiadala nehoda minibusu, ku ktorej došlo
v nedeľu v marockej provincii Azilál. Podľa miestnych úradov ide o jednu z najhorších dopravných nehôd, ktoré sa v Maroku odohrali.

Mesto Poltár má vozidlo, vďaka ktorému bude poskytovať lepšie
a kvalitnejšie sociálne služby. Sedemmiestne vozidlo bude slúžiť na zabezpečenie prepravy seniorov a imobilných ľudí do ambulancií všeobecných a odborných lekárov.

V záverečnom prípravnom stretnutí v Púchove so Slovinskom
podľahli slovenské volejbalistky tomuto súperovi 1:2. Duel, ktorý sa hral bez divákov, sa hral na tri sety.

PERN v nedeľu oznámil, že spustil opravy ropovodu prepravujúceho
ropu z Ruska do Nemecka, ktorý bol dočasne odstavený po zistení úniku. Firma očakáva, že ropovod obnoví normálnu prevádzku v utorok (8. 8.).

Budova univerzity v meste Doneck na východe Ukrajiny, ktoré
je pod kontrolou Ruska, začala horieť po tom, čo ju zasiahlo ukrajinské ostreľovanie. Podľa Moskvou dosadeného starostu mesta Alexeja Kulemzina bola terčom útoku Fakulta ekonomiky a obchodu.

Turistické chodníky v Pieninách sú vzhľadom na poveternostné
podmienky a intenzívny dážď rozmočené a blatisté. V prielome Dunajca je riziko pádu stromov alebo skál. Upozorňuje na to Horská služba (HS) Pieninského národného parku.

Vodný slalomár Alexander Slafkovský sa stal
majstrom Slovenska v C1. Na národnom šampionáte v Čunove triumfoval pred druhým Markom Mirgorodským, tretí bol Matej Beňuš. David Štaffen sa stal najrýchlejším juniorom.