Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024

Práve teraz

Organizátori utorňajšieho futbalového zápasu 3. predkola Ligy majstrov
medzi AEK Atény a Dinamom Záhreb presunuli stretnutie v dôsledku výtržností fanúšikov. Tie si v pondelok vyžiadali život jedného z priaznivcov domáceho tímu a minimálne osem zranených.

Tohtoročný júl bol najteplejším mesiacom v dejinách meraní
na Zemi, potvrdila v utorok Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) Európskej únie. Priemerná teplota vzduchu dosiahla 16,95 stupňa Celzia, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Stovky hasičov v utorok zasahovali pri lesnom požiari na juhu
Portugalska, ktorý zničil tisíce hektárov lesa. Miestne úrade preventívne evakuovali približne 1400 ľudí. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúka v rámci novej platenej
služby poistencom, ktorí sú u nej aspoň rok, možnosť konzultácií so všeobecným lekárom či pediatrom. Môže to odbremeniť pohotovosti aj lekárov, myslí si podpredsedníčka predstavenstva Beata Havelková.

Zomrel herec, režisér i divadelný pedagóg Dušan Kaprálik.
Pre TASR to potvrdila PR manažérka z Divadla Nová scéna Zuzana Šebestová.

Úvod

Na oblohe nad juhovýchodnou Austráliou bolo v noci na utorok možné
pozorovať záblesk svetla. Pravdepodobne išlo o pozostatky ruskej nosnej rakety Sojuz-2, uviedla Austrálska vesmírna agentúra (ASA). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Bratislavská polícia upozorňuje, že na oddelení dokladov v sídle
Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) na Ružinovskej ulici momentálne nevybavujú klientov. Dôvodom je technická porucha v budove.

VšZP a bratislavská Nemocnica Bory sa dohodli na zazmluvnení
komplexnej zdravotnej starostlivosti. Poistencom tak preplatí hospitalizácie aj operácie. VšZP avizovala, že k zazmluvneniu urgentného príjmu pristúpi automaticky po splnení podmienok nemocnicou.

Americký Červený Kríž povolí homosexuálnym a bisexuálnym mužom
darovávať krv a zruší obmedzenie, ktoré bolo cielené priamo na túto skupinu z dôvodu sexuálnej orientácie. TASR správu prevzala v utorok od agentúry AFP.

Mesto Trenčín pozastavilo práce na výstavbe prvej etapy cyklotrasy
na Brnianskej ulici. Dôvodom je rekonštrukcia plynovodu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová.

V Japonsku v utorok zrušili 132 letov, pozastavili vlakové spojenia a
zatvorili továrne z dôvodu tajfúnu Kchanún, ktorý sa blíži k japonskému ostrovu Kjúšu. V Južnej Kórei pre blížiaci sa tajfún začali s evakuáciou účastníkov celosvetového stretnutia skautov. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Jonhap.

Silné búrky zasiahli väčšinu územia východnej časti Spojených štátov.
O život prišli najmenej dve osoby, státisíce obyvateľov zostali bez elektriny a tisíce letov museli byť zrušené alebo mali meškania. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Železničnú trať v úseku Dolný Kubín - Párnica po pondelňajšej (7. 8.)
havárii kamióna prehliadli zamestnanci ŽSR. Podbili železničný zvršok. V úseku je obmedzená rýchlosť na 20 kilometrov za hodinu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Pred septembrovými parlamentnými voľbami narastá generačné
rozdeľovanie spoločnosti. V otvorenom liste predsedovi vlády SR Ľudovítovi Ódorovi to uviedol predseda Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Michal Kotian.

Ceny ropy sa ráno takmer nezmenili a vzrástli len veľmi mierne
. Situáciu na trhoch ovplyvnili údaje z Číny o prudkom poklese dovozu ropy v júli, ktoré vyvolali obavy o dopyt.

Takmer dva týždne po tom, čo v Nigeri prevzala moc armáda,
vymenovali strojcovia prevratu v krajine na post premiéra bývalého ministra hospodárstva Aliho Mahamana Lamineho Zeinea. V noci to prostredníctvom svojho hovorcu oznámila nigerská vojenská junta.

Federálny súd v New Yorku zamietol žalobu exprezidenta USA
Donalda Trumpa, v ktorej tvrdil, že ho novinárka E. Jean Carrollová v súvislosti s prípadom týkajúcim sa sexuálneho napadnutia v amerických médiách ohovárala, informuje TASR na základe správy AFP.

Ruské jednotky i naďalej využívajú pri útokoch na Ukrajine chemické
zbrane, čo porušuje medzinárodné dohovory. Uviedol to veliteľ vojenského zoskupenia Tavria Olexandr Tarnavskij. TASR správu prevzala z televízie Sky News.

Bulharský parlament v pondelok sprísnil trestný zákonník a zvýšil
tresty za fyzické násilie po šokujúcom prípade tínedžerky, ktorú mučil jej bývalý priateľ, čo vyvolalo celonárodné protesty. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová
sa v Nigeri stretla s vysokopostavenými predstaviteľmi tamojšej vojenskej junty. Rokovania označila za "veľmi otvorené a miestami dosť náročné", informuje TASR na základe správy agentúry DPA.