Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech

Práve teraz

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava postúpili do 3. predkola Ligy
majstrov. Slovenský šampión po víťazstve 1:0 na pôde HŠK Zrinjski Mostar remizoval v utorňajšej domácej odvete 2. predkola so súperom z Bosny a Hercegoviny 2:2.

Slovenskí hokejisti prehrali s Kanadou vysoko 4:14 na turnaji hráčov
do 18 rokov Hlinka Gretzky Cup. Po dvoch zápasoch majú skóre 7:20 a bez bodu sú na poslednom mieste trenčianskej B-skupiny.

Robotníci odstránili v utorok štátny znak bývalého Sovietskeho zväzu
na štíte obrovskej sochy Matka Vlasť v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Sovietsky štátny znak nahradí ukrajinský – trojzubec. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Taliansky futbalový brankár Gianluigi Buffon sa rozhodol ukončiť
aktívnu kariéru. Podľa renomovaného novinára Fabrizia Romana i denníka Gazzetta dello Sport to 45-ročný veterán oficiálne oznámi v najbližších dňoch.

Senegalský futbalista Sadio Mane spečatil svoj prestup z Bayernu
Mníchov do Al-Nassr. V utorok podpísal so saudskoarabským klubom štvorročný kontrakt a stal sa tak spoluhráčom Portugalčana Cristiana Ronalda.

Úvod

Turecká zamestnankyňa utrpela v utorok vážne zranenia pri
ozbrojenom útoku na švédsky honorárny konzulát v západotureckej provincii Izmir. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Problémového medveďa, ktorého v Detve a v jej okolí eviduje Zásahový
tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP), v najbližších dňoch odstránia z populácie. TASR to v utorok potvrdila hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková.

Symptómy Alzheimerovej choroby u niektorých pacientov môže
zhoršiť vystavenie sa svetlu v nevhodný denný čas. Nové zistenia môžu pomôcť pri vývoji nových terapií na liečbu tohto neurologického ochorenia.

Český prezident Pavel v utorok podpísal ratifikačnú listinu k
Dohode medzi Českom a USA v oblasti obrany (DCA), čím Česko dokončilo ratifikačný proces. Pražský hrad v oznámení pripomenul, že listina podlieha spolupodpisu predsedu vlády.

Island v utorok oznámil, že dočasne pozastavil činnosť
svojho veľvyslanectva v Rusku. Ide o prvú európsku krajinu, ktorá tak urobila. Podľa Reykjavíku to však neznamená prerušenie diplomatických vzťahov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Švédska vláda vzhľadom na napätú bezpečnostnú situáciu spôsobenú
podpaľovaním koránu, chce zvýšiť hraničné kontroly. Rozhodnutie o opatreniach na hraniciach má padnúť vo štvrtok 3. augusta.

Český prezident Petr Pavel v utorok podpísal ratifikačnú listinu k
Dohode medzi Českou republikou a USA v oblasti obrany (DCA), čím Česko dokončilo ratifikačný proces. Pražský hrad v oznámení pripomenul, že listina podlieha spolupodpisu predsedu vlády.

Vydavateľstvo Opus a skupina Tublatanka pokračujú postupne vo
vydávaní reedícií jej prvých albumov. Po debute Tublatanka sa na pultoch hudobných obchodov už objavuje ich druhá a tretia štúdiovka. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Druhá ozbrojená vzbura v Rusku "nie je až tak ďaleko", varoval
popredný bezpečnostný predstaviteľ Ukrajiny Olexij Danilov. V utorok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) stratil kontakt so
sondou Voyager 2, keď jej riadiace centrum omylom vyslalo chybný príkaz. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA a stanice BBC.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo poľského
veľvyslanca v Kyjeve v súvislosti s vyjadreniami poradcu poľského prezidenta. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy stanice Sky News.

Sprísnenie bezvízového styku pre Maďarov ohlásené v utorok je
pomstou Spojených štátov za to, že Maďarsko nevydá údaje o Maďaroch s dvojakým občianstvom, reagovalo maďarské ministerstvo vnútra.

Vojenský prevrat v africkom štáte Niger, ktorý je významným
producentom uránu, nepredstavuje problém pre dodávky jadrového paliva pre Európsku úniu, uviedol v utorok hovorca EÚ Adalbert Jahnz.

Delegovanie predpisovania liekov medzi špecialistami
a všeobecnými lekármi sa mení. Nové pravidlá prináša novela zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorá v utorok nadobudla účinnosť.