Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Žiaci v Šali sa po prázdninách vrátia do vynovených škôl

Na ilustračnej snímke Základná škola počas rekonštrukčných prác Foto: TASR/Erika Ďurčová

Po piatich rokoch zasadne do školských lavíc v Šali viac ako 2000 školákov.

Šaľa 26. augusta (TASR) – Nový školský rok prinesie výrazné zmeny do škôl v Šali. Vedenie mesta a samospráva považujú oblasť školstva za svoju prioritu, preto sa podarilo uskutočniť mnohé aktivity, ktoré prispeli ku skvalitneniu výchovno-vzdelávacieho procesu a k zlepšeniu materiálno-technického zabezpečenia škôl a školských zariadení, skonštatovala Erika Velazquezová zo Spoločného školského úradu v Šali.

Deti navštevujúce Základnú školu (ZŠ) s materskou školou (MŠ) Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským sa po prázdninách vrátia do vynovenej budovy školy. Historický objekt v centre mesta sa po dlhých rokoch dočkal rekonštrukcie fasády budovy. Vymenené okná a obnovená fasáda boli aj na budove Základnej umeleckej školy na Hlavnej ulici. V priebehu najbližších týždňov sa uskutoční obnova fasády na ZŠ J. Hollého v mestskej časti Veča. Na tejto škole už bola zrealizovaná kompletná výmena okien a dverí, zrekonštruovala a zateplila sa strecha na dvoch pavilónoch. Na ZŠ Ľ. Štúra pokračuje rekonštrukcia telocvične, na ZŠ s MŠ J. Murgaša sa vymieňa dlažba pri vstupoch do budovy za protišmykovú. Významná časť financií na tieto investičné akcie ide z rozpočtu mesta, v tomto roku to bude zhruba 215.000 eur. Z Environmentálneho fondu sa podarilo získať 129.000 eur, sumu 70.000 eur dostalo mesto z ministerstva školstva na riešenie havarijných situácií, ďalších 53.500 eur z dotácie ministerstva školstva bolo určených na rekonštrukciu a vybavenie telocviční.

V nastávajúcom školskom roku budú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa tri základné školy s materskou školou, tri základné školy, šesť materských škôl, základná umelecká škola a centrum voľného času. Demografický vývoj v meste sa podľa Velazquezovej stabilizoval, na základných školách dokonca po rokoch stagnácie mierne narástol počet žiakov. Po piatich rokoch zasadne do školských lavíc v Šali viac ako 2000 školákov. Predpokladaný počet žiakov je 2021 detí, oproti minulému roku je to navýšenie o 94 žiakov. Na školách sa zvýši počet tried, oproti vlaňajším 108 triedam bude v novom školskom roku otvorených 112 tried.

Kapacita materských škôl je postačujúca, všetky žiadosti o prijatie dieťaťa do MŠ boli vybavené kladne. Prispelo k tomu predovšetkým zriadenie MŠ Bernolákova v roku 2015. V predchádzajúcom školskom roku navštevovalo materské školy 804 detí v 36 triedach, v jednej triede bolo v priemere 22,3 detí. V novom školskom roku by podľa predpokladov malo nastúpiť do škôlok 761 detí, z toho 244 predškolákov. Počet tried sa nemení, takže počet detí v triedach klesne na priemer 21.