Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Z Nitry zmizli desiatky nepojazdných vrakov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V roku 2015 bolo v Nitre celkovo zaevidovaných 179 nepojazdných vrakov, ktoré dlhodobo blokovali verejné priestranstvá.

Nitra 26. marca (TASR) – Nitrianskej mestskej polícii (MsP) sa postupne darí odstraňovať nepojazdné autá z verejných priestranstiev. V roku 2014 sa z ulíc podarilo dostať 112 vrakov, vlani to bolo o takmer 50 áut viac. „Našou aktívnou činnosťou, vyhľadávaním, dokumentovaním a apelom na majiteľov týchto áut bolo z verejného priestranstva odstránených 160 dlhodobo nepojazdných vozidiel,“ uviedol náčelník MsP Erik Duchoň.

Ako uviedol, v roku 2015 bolo v Nitre celkovo zaevidovaných 179 nepojazdných vrakov, ktoré dlhodobo blokovali verejné priestranstvá. Ich odstraňovanie z ulíc je však pomerne komplikované a zdĺhavé. Radnica si nemôže dovoliť dlhodobo odstavené a nepojazdné auto jednoducho odtiahnuť. Najprv musí nájsť jeho majiteľa a absolvovať zložitú procedúru na úradoch. „Často takéto vozidlá nebývajú prepísané na ich reálneho majiteľa, veľakrát nie sú evidované ani na polícii. Pre nás to znamená, že musíme vykonávať neustále pochôdzky, vyhľadávať majiteľov, telefonovať a sústavne ich kontaktovať,“ uviedol pred časom Duchoň, podľa ktorého je celý proces pomerne komplikovaný a často trvá aj niekoľko mesiacov, kým sa podarí vrak auta dostať z ulice.

Momentálne sa v evidencii mestskej polície nachádza ešte 14 vrakov, ktoré si majitelia z verejného priestranstva z rôznych dôvodov neodstránili. „Ako jediné, efektívne a účelné je zrejme dbať na dôrazné a nekompromisné vymáhanie poplatku príslušným oddelením mestského úradu za užívanie verejného priestranstva, respektíve odtiahnutie vozidla z verejného priestranstva správcom komunikácie. Ten však naráža na bariéru doposiaľ neurčeného parkoviska pre vraky a dlhodobo nepojazdné vozidlá, ktoré určuje príslušné oddelenie okresného úradu,“ pripomenul Duchoň.