Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Výstavný projekt Matrica ako ring sa venuje prejavom súčasnej grafiky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súčasťou výstavy v Nitrianskej galérii sú videozáznamy z predchádzajúcich spoločných súbojov.

Nitra 21. mája (TASR) – Nitrianska galéria predstaví tvorbu výtvarníkov Stanislava Piatrika a Petra Valiska-Timečka. Ich výstavný cyklus s názvom Matrica ako ring dnes sprístupnia v priestore Galérie mladých. Ako uviedol kurátor Branislav Zurko, projekt sa venuje akčným prejavom súčasnej grafiky a jej alternatívnym a experimentálnym polohám.

Obaja autori zastupujú mladú generáciu grafikov a absolventov doktorandského štúdia Akadémie umení v Banskej Bystrici. Cyklus je tematickým priesečníkom medzi dizertačným projektom Piatrika s názvom Plocha pre intermediálnu projekciu a dizertáciou Valisku-Timečka nazvanou Stopy – vrstvy – sedimenty.

"Ťažiskom výstavy je performatívne vystúpenie, pri ktorom autori menia galériu na ring. Ich vzájomný súboj, odohrávajúci sa v tomto ringu, je prostriedkom tvorby matrice pre tlač. Každé vystúpenie je unikátne a núti autorov k ďalším experimentom s nástrojmi, s podkladom, povrchom, materiálom na otláčanie, alebo zapájaním nových technológií do procesu tvorby matrice," povedal Zurko.

Súčasťou výstavy v Nitrianskej galérii sú videozáznamy z predchádzajúcich spoločných súbojov. Dokumenty zachytávajúce proces tvorby grafického diela formou performatívnej akcie sú súčasťou snahy autorov prekračovať hranice média grafiky a pokusom o multimedializovanie grafickej tvorby. "Súbor vystavených diel dopĺňajú veľkoformátové grafiky, plátna a matrice vytvorené počas minulých súbojov v rámci cyklu performatívnych vystúpení. Autori týmto projektom nadväzujú na tradíciu akčných a intermediálnych presahov v slovenskej grafike 60. a 70. rokov 20. storočia," doplnil Zurko.