Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

VRÁBLE: Hviezdami jubilejného Jazz Festu budú Dan Bárta a Robert Balza

Dan Bárta Foto: TASR/Martin Palkovič

Šesť hudobných formácií počas dvoch festivalových dní ponúkne jubilejný 10. jazzový festival Jazz Fest Vráble.

Vráble 26. mája (TASR) – Šesť hudobných formácií počas dvoch festivalových dní ponúkne jubilejný 10. jazzový festival Jazz Fest Vráble. Dramaturgia ponúkne už tradične priestor mladým zoskupeniam, vyzretým slovenským súborom i zahraničným formáciám. Hlavnými hviezdami tohtoročného Jazz Festu budú Dan Bárta a Robert Balzar Trio. Festival sa uskutoční v kine Tatra vo Vrábľoch v dňoch 12. a 13. júna.

Tradícia jazzového festivalu vo Vrábľoch sa začala v roku 2006. V predchádzajúcich ročníkoch sa predstavila jazzová špička zo Slovenska a Česka, zastúpenie mali i Kuba, Taliansko, Poľsko, USA, Rakúsko a Maďarsko. Na Jazz Fest Vráble 2015 sa predstavia Dan Bárta a Robert Balzar Trio, Peter Lipa & band, Nikolaj Nikitin Quartet feat. Hanka Gregušová, Ludo Kuruc quartet, Longital, Free Fallin'.

Úvodný koncert bude patriť domácej vrábeľskej kapele Free Fallin'. Známa je nielen domácemu publiku, odohrala koncerty aj v zahraničí a na festivaloch po Slovensku. “Momentálne pracujeme na novom repertoári, ktorý by mal byť plný známych skladieb, avšak s vlastnými aranžmánmi. Žánrovo tvorbu nevieme veľmi zaradiť, sme ovplyvnení z rôznych smerov. Zhrnul by som to do PopJazzFusion,“ skonštatoval člen kapely Marcel Balogh. Prvý festivalový deň sa predstaví aj spevák, skladateľ, klavirista, pedagóg a dramaturg Ludo Kuruc a jeho quartet. Kuruc ako spevák účinkoval v 52 krajinách sveta.

Hlavnými festivalovými hviezdami budú Dan Bárta & Robert Balzar Trio. Bárta je držiteľom množstva ocenení vrátane cien Anděl, ktoré udeľuje česká Akadémia populárnej hudby. Je rešpektovaný a uznávaný odbornou kritikou, ale aj širokou verejnosťou. V roku 2000 založil svoj sólový projekt Illustratosphere, ktorého súčasťou je Trio Roberta Balzara. Vzájomným ovplyvnením vznikol tento rýdzo akustický projekt. Repertoár sa skladá z vlastných skladieb a jazzových štandardov. Dan Bárta a Robert Balzar Trio nahrali svoje prvé spoločné akustické CD THEYORIES. Ide o vlastné úpravy skladieb interpretov, ktorí Dana Bártu v jeho speváckej kariére najviac ovplyvnili. Nechýbajú medzi nimi Björk, The Police, Simply Red, Jamiroquai, AC/DC, Finley Quaye, či chorál z 13. storočia.

Druhý deň festivalu bude patriť saxofonistovi a skladateľovi Nikolajovi Nikitinovi s ruskými koreňmi, ktorý patrí k najvýraznejším saxofonistom súčasného slovenského jazzu. Hudbu Nikitina charakterizuje jedinečný cit pre tón, originálny prístup ku kompozíciám a výraz, ktorý často spája svet jazzu s klasickou hudbou. Na festivalovom pódiu ho vystrieda stálica slovenskej nezávislej scény, kapela Longital. Gitarista Daniel Salontay a speváčka, basgitaristka Shina precestovali s originálnou hudbou a textami v slovenčine 12 krajín Európy, USA, Kanadu, Ukrajinu. Od prelomu roku 2015 sa k Longital po 13 rokoch vracia bubeník Marián Slávka.

O záver festivalu sa postará Peter Lipa band. Jeho hudba vychádza zo spojenia jazzu a blues. Využíva výhodu spevákov, ktorí okrem hudobného materiálu môžu publikum osloviť aj textom. Lipa ako prvý spevák na Slovensku uplatňuje v jazzovej hudbe slovenčinu. Vychádza z rytmických možností textu a prenáša ich do hudobného prejavu. V jeho repertoári nájdeme tradicionály, štandardy z oblasti swingu a moderného jazzu. Posledných desať rokov sa venuje najmä pôvodným piesňam, ktoré vznikajú na texty.





svl ed