Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Pri likvidácii požiaru haly zasahuje v Šuranoch takmer sto hasičov

Na snímke požiar výrobnej haly v Šuranoch v Novozámockom okrese 27. januára 2020. Oheň ju zachvátil krátko pred piatou hodinou ráno. Pri príchode hasičov už bola požiarom zasiahnutá takmer celá budova. Na mieste zasahuje viac ako 40 profesionálnych hasičov z Nových Zámkov, Nitry, Šurian, Šiah a z Levíc a tiež dobrovoľní hasiči z obcí Rastislavice, Bánov, Jatov, Nesvady, Hurbanovo a Šurany. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Požiar vo výrobnej hale s rozmermi približne 200 krát 100 metrov si doposiaľ nevyžiadal žiadnych zranených.

Šurany 27. januára (TASR) – Profesionálni a dobrovoľní hasiči už viac ako 12 hodín bojujú s požiarom výrobnej haly v Šuranoch. Na mieste už zasadal aj krízový štáb, ktorý určil nočnú taktiku zásahu a ďalšie nasadenie síl a prostriedkov. Požiar je podľa zástupcov hasičov momentálne pod kontrolou a nemá možnosť ďalej sa šíriť.

V likvidácii požiaru sa bude pokračovať aj v nasledujúcich hodinách. „Hasiči pracujú na odnášaní horiacich pneumatík pomocou bagra a čelného nakladača. Dobrovoľní hasiči osvetľujú miesto zásahu pomocou elektrocentrál a osvetľovacích stožiarov z protipovodňových súprav,“ informovala Zuzana Farkasová z prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Pri likvidácii požiaru zasahuje takmer sto hasičov


Pri likvidáciu požiaru výrobnej haly v Šuranoch momentálne zasahuje 90 hasičov so 40 kusmi techniky. V jednom z troch zásahových úsekov už hasiči odvetrávajú priestory. Na mieste je aj prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavol Nereča a viceprezident HaZZ Adrián Mifkovič.

Požiar haly, v ktorej boli uložené pneumatiky, vyvolal silné zadymenie okolia. „Pracovníci kontrolného chemického laboratória vykonali tri okruhy meraní, všetky s negatívnym výsledkom. Zvýšené hodnoty škodlivé pre občanov neboli zaznamenané,“ uviedla Zuzana Farkasová z prezídia HaZZ.

Hasičom sa podarilo lokalizovať požiar výrobnej haly v Šuranoch



Hasičom sa po šiestich hodinách podarilo lokalizovať požiar výrobnej haly v Šuranoch. Ten vypukol krátkou pred piatou hodinou ráno a momentálne na jeho likvidácii pracuje viac ako 80 profesionálnych aj dobrovoľných hasičov.

Požiar vo výrobnej hale s rozmermi približne 200 krát 100 metrov si doposiaľ nevyžiadal žiadnych zranených. „Pre potreby zasahujúcich hasičov je k dispozícii aj evakuačný autobus Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Hasiči majú situáciu pod kontrolou,“ uviedla Zuzana Farkasová z prezídia HaZZ.

Na mieste udalosti sa nachádzajú aj pracovníci Kontrolného chemického laboratória z Nitry, ktorí vykonávajú monitoring ovzdušia. Z areálu museli pre zadymenie odísť viacerí zamestnanci aj vzdialenejších firiem.



Novozámockí policajti prijali oznámenie o požiari v areáli bývalej šurianskej firmy Elitex v skorých ranných hodinách. Horí tam hala číslo 5, v ktorej boli uskladnené pneumatiky a priestory okolitých prevádzok. „Požiar si zatiaľ nevyžiadal žiadne zranenia, ani obete na životoch, ani nemá vplyv na dopravu v okolí. Z areálu však museli pre zadymenie odísť viacerí zamestnanci aj vzdialenejších firiem,“ informovala polícia na sociálnych sieťach.



Pri požiari haly sa zatiaľ nezistili vyššie hodnoty škodlivín v ovzduší


Hasiči stále pokračujú v likvidácii požiaru výrobnej haly v Šuranoch, v ktorej boli uskladnené pneumatiky. V okolí areálu dochádza k zadymeniu, preto museli svoje pracoviská opustiť zamestnanci aj vzdialenejších firiem.

Podľa slov Zuzany Farkasovej z prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) vykonali pracovníci Kontrolného chemického laboratória z Nitry merania v smere šírenia dymu v oblastiach Úľany nad Žitavou, Hul, Dolný Ohaj a Šurany. „Neboli zaznamenané zvýšené hodnoty škodlivé pre občanov, nedošlo ani k znečisteniu prostredia. Merania v týchto oblastiach sa budú vykonávať opakovane,“ uviedla Farkasová.

Vo výrobnej hale v Šuranoch začalo horieť v skorých ranných hodinách. Momentálne na likvidácii požiaru pracuje vyše 80 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, ktorým sa ho už podľa informácií z HaZZ podarilo lokalizovať a dostať pod kontrolu.