Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

V Hornonitrianskej knižnici žiaci spoznávajú funkcie lesa

V Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi žiaci základných škôl interaktívnym spôsobom spoznávajú funkcie lesa a učia sa ho ochraňovať. Knižnica sa totiž zapojila do celoslovenského projektu „Les ukrytý v knihe“, ktorý už šiesty rok v apríli mesiaci lesov organizuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene, v spolupráci so štátnym podnikom Lesy SR. Na snímke lesná pedagogička z prievidzského lesného závodu Petra Jankejová sa prihovára deťom 21. apríla 2016. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Knižnica sa totiž zapojila do celoslovenského projektu „Les ukrytý v knihe“, ktorý už šiesty rok v apríli - mesiaci lesov - organizuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene.

Prievidza 21. apríla (TASR) – V Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi žiaci základných škôl interaktívnym spôsobom spoznávajú funkcie lesa a učia sa ho ochraňovať. Knižnica sa totiž zapojila do celoslovenského projektu „Les ukrytý v knihe“, ktorý už šiesty rok v apríli - mesiaci lesov - organizuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene, v spolupráci so štátnym podnikom Lesy SR.

„Podujatie na príklade knihy, ktorej dlhá cesta do knižníc sa začína v lese, približuje deťom význam lesa pre človeka a potrebu jeho ochrany,“ uviedla Petra Jankejová, lesná pedagogička a referentka pre ochranu lesa z prievidzského odštepného závodu Lesy SR. „V tomto roku je projekt zameraný aj na recepty z lesa, s cieľom upriamiť pozornosť detí na všetko, čo nám les poskytuje, okrem dreva aj na lesné plody, huby, ale tiež divinu a aké jedlá sa dajú v lese pripraviť,“ dodala Jankejová. Deťom porozprávala mnoho zaujímavostí a príbehov o lese a jeho obyvateľoch, od medveďov po vtáky, až po najmenších živočíchov, akými sú mravce. Pomohla si knižkami z knižnice, ale aj obrázkami a ukážkami, ktoré priniesla priamo z lesa. Deti si urobili poznámky a vypĺňali pripravené anketové lístky, ktoré si potom odniesli domov.

Podujatie, ktoré sa začalo v tomto týždni, bude pokračovať do konca mesiaca. V rámci neho sa žiaci, a to aj počas vychádzky v lesíku, naučia spoznávať stromy a iné lesné dreviny, ich plody, lesní škriatkovia im poradia, ako sa majú v lese správať, čo si vziať do lesa so sebou, čo urobiť, ak v lese zablúdia a podobne.