Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Tradičným prípitkom na Pyramíde sa Nitrania lúčili so starým rokom

Na archívnej snímke Zobor. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Krásne mrazivé slnečné počasie využili aj Nitrania, ktorí sa práve posledný deň v roku stretávajú na Pyramíde.

Nitra 31. decembra (TASR) – Stovky turistov a bežcov sa dnes stretli na Pyramíde pod Zoborom v Nitre. Bežci absolvovali tradičný Zoborský silvestrovský beh Osadou Slovanov, najťažší beh na území bývalého Česko-Slovenska. Odštartovali z priestoru neďaleko Špecializovanej nemocnice sv. Svorada vo výške 292 metrov nad morom, pokračovali cez vrch Plieška do priestoru Troch dubov. Zo vstupných brán opevnenia Slovanov pokračovala trať do sedla pod Zoborom, odkiaľ už bežci smerovali do cieľa behu na Pyramíde vo výške 554 metrov nad morom. Trasa je dlhá 3860 metrov, má 262-metrové prevýšenie a prechádza archeologicky i historicky zaujímavým územím.

Každý účastník behu dostáva pamätnú medailu. Pre jednotlivé ročníky je typické, že spomienková plaketa prezentuje nejaký archeologicky alebo historicky významný artefakt. „Veľkomoravskí šperkári vo svojej práci nadviazali na domáce, stredodunajské tradície a zároveň využívali vzory a klenotnícke techniky z oblasti Byzantskej ríše. Z bronzu, striebra a zlata vytvárali pôsobivé kolekcie šperkov, od najjednoduchších drôtených a plechových až po honosné náušnice zdobené granuláciou a filigránom. Svojrázne postavenie medzi nimi majú náušnice s liatym príveskom rôzneho tvaru, doplnené omotávaním oblúka náušnice jemným drôtikom. Dnes sú známe zo štyroch pohrebísk z Nitry a jej okolia, po prvýkrát sa ale objavili na pohrebisku na Lupke, rozkladajúcom sa priamo pod Zoborom. Dve z nich sú tohtoročným emblémom Zoborského silvestrovského behu,“ informovali organizátori 28. ročníka podujatia z neziskovej organizácie Čakanka.

Krásne mrazivé slnečné počasie využili aj Nitrania, ktorí sa práve posledný deň v roku stretávajú na Pyramíde. Okrem tradičných prípitkov sa mohli zohriať aj silvestrovským gulášom, ktorý pripravili členovi občianskeho združenia Stráž prírody Ponitrie. Na Pyramíde v priestoroch budovy hornej stanice bývalej lanovky vybudovali turistickú útulňu, ktorá slúži ako útočisko pre návštevníkov Zoborských vrchov, ktorých na túre prekvapí nepriaznivé počasie. V blízkosti objektu vznikol nový oddychový priestor pre návštevníkov a turistov. Len nedávno členovia združenia vybudovali legálne ohnisko v najnavštevovanejšej lokalite Zobora na vrchole Pyramídy. Postupne ho chcú prekryť, aby slúžilo turistom aj v nepriaznivom počasí. "Ako občianske združenie dobrovoľných členov Stráže prírody sa už niekoľko rokov aktívne zaoberáme nielen ochranou prírody, ale aj environmentálnou výchovou zameranou na základné a stredné školy. Keďže väčšinu týchto aktivít financujeme z vlastných prostriedkov a prefinancovanie z fondov či projektov a nadácií je málo úspešné, zdĺhavé a nie vždy efektívne, vyhlásili sme na podporu našej činnosti verejnú zbierku," informovali členovia združenia.