Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Topoľčianski poslanci odmietli nevýhodnú rekonštrukciu štadióna

Erb mesta Topoľčany Foto: Heraldický register

Problémom sú nejasnosti v navrhovanej zmluve so Slovenským futbalovým zväzom

Topoľčany 1. júna (TASR) – Mestskí poslanci v Topoľčanoch odmietli rekonštrukciu futbalového štadióna, na ktorú mal štát prispieť prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu sumou 750.000 eur. Poslanci sa zhodli, že financovanie celej rekonštrukcie je pre mesto nevýhodné. Celková výška nákladov na opravu štadióna bola vyčíslená na 1,25 milióna eur, čo predpokladalo vklad mesta zhruba pol milióna eur. Predseda ekonomickej komisie Peter Žembera upozornil, že víťazná firma vo verejnom obstarávaní by za 750.000 eur dokázala zmodernizovať len dve vedľajšie tribúny. Rekonštrukciu hlavnej tribúny a ďalšie práce by muselo realizovať na svoje náklady mesto, ktoré by tak bolo nútené vynaložiť podstatne vyššie finančné prostriedky, ako je plánovaná polmiliónová spoluúčasť.

Ďalším problémom sú nejasnosti v navrhovanej zmluve so Slovenským futbalovým zväzom. Sumy uvádzané v zmluve sú bez DPH, takže v konečnom dôsledku by sa realizácia projektu pre mesto predražila aj o daň z pridanej hodnoty, čo predstavuje ďalších približne 250.000 eur. „Projekt nie až taký výhodný pre mesto, ako sme predpokladali na začiatku,“ povedal primátor Topoľčian Peter Baláž. Podľa jeho názoru bude výhodnejšie využiť v budúcnosti už vyčlenené finančné prostriedky na modernizáciu štadióna ako samostatného projektu mesta. Primátor zároveň upozornil, že podobné problémy so spolufinancovaním a rekonštrukciou majú aj ďalšie mestá. Od projektu odstúpili v Nitrianskom kraji aj Levice, povedal.

Podporu projektu rekonštrukcie futbalového štadióna mestskí poslanci v Topoľčanoch vyjadrili v septembri 2013. Participáciu mesta na financovaní rekonštrukcie poslanci jednohlasne schválili. Časť obyvateľov mesta už vtedy nesúhlasila s projektom, považovala ho za predražený a zbytočný. Rozdielne názory vyústili až do petičnej akcie za vyhlásenie referenda, ktoré malo dať odpoveď na otázku, či obyvatelia mesta súhlasia s rekonštrukciou štadióna. Odporcovia rekonštrukcie tvrdili, že mesto nemá financie na oveľa dôležitejšie projekty. Zástancovia projektu videli v rekonštrukcii štadióna príležitosť, aká sa už nemusí v budúcnosti opakovať. Tvrdili, že mesto má možnosť získať relatívne lacno chýbajúce reprezentatívne priestory na uskutočňovanie spoločensko-kultúrnych i športových podujatí.