Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Rozumná starostlivosť o zeleň môže priniesť na sídliská kus prírody

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V zahraničí sa už dnes venuje tejto téme veľká pozornosť.

Nitra 31. mája (TASR) – Starostlivosť o trávniky v mestách nemá spočívať iba v ich pravidelnom kosení. Podľa odborníkov by mali správcovia mestskej zelene myslieť aj na životné prostredie a na to, že správnou údržbou trávnikov je možné aj do miest priniesť kus prírody. V zahraničí sa už dnes venuje tejto téme veľká pozornosť.

"Aj v západných krajinách existujú veľké sídliská, ale tam už myslia aj na to, že aj v mestách žijú rôzne živočíchy, hmyz alebo drobné cicavce, s ktorými sa dá žiť aj v mestskej zástavbe v symbióze. Existuje tam osveta, v rámci ktorej sa napríklad zisťuje, kadiaľ sa pohybuje jež a iné zvieratá, aby sa potom pre ne mohli vytvárať prirodzené zelené koridory. Po nich potom dokážu bez problémov migrovať alebo si hľadať potravu," vysvetľuje predseda Spoločnosti pre záhradnú a krajinnú tvorbu Zoltán Balko.

S ohľadom na prírodu sa dá postupovať napríklad aj pri kosení trávnikov, ktoré sa často v lete menia na zožltnuté vysušené porasty. Podľa Balka to je veľakrát spôsobené práve necitlivou údržbou. "U nás sa čaká, kým tráva na sídliskách narastie do určitej dĺžky a potom sa vykosí takmer po zem. Keď potom na trávnik zasvieti slnko, alebo prídu horúčavy, tak vyprahne a spamätá sa z takéhoto zásahu až niekedy na jeseň. Aj preto sa už dnes v rámci mestskej zelene vyčleňujú určité enviroplochy, kde sa napríklad tráva kosí šetrnejšie. A na týchto plochách potom dokážu vyrásť lúčne biotopy s rozmanitými rastlinami. Tie potom poskytujú útočisko drobným živočíchom, lákajú hmyz, motýle a tie zasa rôzne druhy vtákov. Zo 'sterilného'31 vyprahnutého trávnika sa takto môže stať zaujímavá a živá plocha. Stačí, ak sa aj k mestskej zeleni budeme správať rozumne a s citom," pripomína Balko.