Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

Rekonštrukcia Zoborského kláštora bude pokračovať aj v budúcom roku

Na archívnej snímke areál Zoborského kláštora Foto: TASR/Daniel Veselský

Kláštor sv. Hypolita je najstarším známym kláštorom na Slovensku.

Nitra 25. decembra (TASR) - Rekonštrukcia Zoborského kláštora v Nitre, ktorý sa stal v posledných rokoch novou turistickou lokalitou v meste, bude pokračovať aj v budúcom roku. Počas tohto roka boli ukončené práce na opláštení príbytku mnícha – pustovne, východnej, severnej a západnej stene. V roku 2020 ostáva opláštiť južnú stenu a dva štíty, informoval Ján Kratochvíl, predseda Zoborského skrášľovacieho spolku, ktorý sa podieľa na záchrane ruiny kláštora. Turistická sezóna sa v areáli kláštora začne 1. mája.

Tohtoročnou novinkou bola možnosť prezrieť si príbytok mnícha prostredníctvom rozšírenej reality. Sprievodca previedol návštevníkov priestorom, ako vyzeral kedysi, keď v pustovni mních býval, študoval, pracoval a oddychoval. Samotné zariadenie jednotlivých miestností priblížilo každodenný život mníchov. „V budúcom roku chceme pokračovať v budovaní sprievodcu, rozšírenej reality. Návštevníkov by mala 3D aplikácia rozšírenej reality sprevádzať od parkoviska náučným chodníkom Zoborské vrchy a celým areálom ruín kláštora,“ povedal Kratochvíl.

Záujemcovia budú mať možnosť vidieť nájdené archeologické nálezy, detaily stavieb, maketu kláštora a spoznať históriu tohto miesta, siahajúcu do 9. storočia, do obdobia Veľkej Moravy. Rozsah realizácie rozšírenej reality záleží podľa vyjadrenia predsedu spolku od získania finančných prostriedkov z grantových schém.

Kláštor sv. Hypolita je najstarším známym kláštorom na Slovensku. O založení Zoborského kláštora sa nezachovali žiadne písomné správy, podľa historikov však bol založený v 9. storočí. S kláštorom sa spája niekoľko dôležitých prameňov k našim dejinám, ako sú najstaršie, v origináli zachované listiny z nášho územia, Zoborské listiny z roku 1111 a 1113, najstaršia uhorská legenda, tzv. Maurova legenda o sv. Svoradovi a Beňadikovi, a najstaršie kronikárske diela uhorskej a českej historiografie – Kosmasova kronika. V roku 1471 kláštor zničilo vojsko poľského kráľa Kazimíra.

V 17. storočí sa otvorila nová kapitola histórie kláštora. V roku 1663 tam nechal nitriansky biskup Juraj Szelepcsényi vybudovať kaplnku zasvätenú sv. Andrejovi-Svoradovi a sv. Beňadikovi. Nasledujúci biskup Blažej Jaklin sa rozhodol na mieste stredovekého kláštora postaviť nový Kláštor sv. Jozefa, ktorý začal slúžiť v roku 1695 a do ktorého povolali odnož benediktínov - kamaldulských mníchov. Počas výstavby barokového komplexu takmer úplne asanovali zvyšky staršieho benediktínskeho Kláštora sv. Hypolita.

V kláštore istý čas ako mních pôsobili aj Romuald Hadbavný, ktorý ako prvý preložil Sväté písmo do slovenského jazyka, a brat Cyprián, zostavovateľ rastlinného herbára. V roku 1782 bol kláštor zrušený a inventár prenesený do iných kostolov.