Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Nitriansky kraj

Do priemyselného parku v Palárikove mieria prvé firmy

Nájsť ľuďom prácu je jednou z hlavných priorít, ktorou sa v súčasnosti zaoberá vedenie obce Palárikovo. Preto sa pred časom rozhodli vybudovať v obci priemyselný park, ktorý bol pred pár mesiacmi skolaudovaný. V Palárikove 29. mája 2015. Foto: TASR - Henrich Mišovič

O podnikanie v 44-hektárovom parku zatiaľ prejavili záujem tri firmy, ktoré už na výstavbu výrobných hál získali aj stavebné povolenie.

Palárikovo 30. mája (TASR) – Nájsť ľuďom prácu je jednou z hlavných priorít, ktorou sa v súčasnosti zaoberá vedenie obce Palárikovo. Aj keď nezamestnanosť tu nie je extrémne vysoká, región dopláca na to, že bol ešte donedávna zameraný hlavne na poľnohospodársku výrobu. Tá už nepotrebuje toľko pracovných síl ako v minulosti, ľudia preto musia za prácou dochádzať do Nových Zámkov, Nitry i vzdialenejších miest.

"Nedá sa povedať, že by sa pre to obec nejako vyľudňovala, aj keď je pravda, že sa už aj u nás začínajú objavovať prázdne neobývané domy. Chceme našim ľuďom nájsť prácu aj v ich okolí. Preto sme sa pred časom rozhodli vybudovať v obci priemyselný park, ktorý bol pred pár mesiacmi skolaudovaný," hovorí starosta obce Jozef Derňár.

O podnikanie v 44-hektárovom parku zatiaľ prejavili záujem tri firmy, ktoré už na výstavbu výrobných hál získali aj stavebné povolenie. Jedna zo spoločností sa zaoberá výrobou výťahov a eskalátorov, druhá budovaním kogeneračných jednotiek a tretia potravinárstvom. "Je predpoklad, že v tomto roku aj začnú tieto svoje investície realizovať. Hľadáme však ďalších investorov tam, kde sa dá. Momentálne sa nám rysuje ďalší záujemca, ktorý sa zaoberá spracovaním elektroodpadu, na budúci týždeň bude rokovanie s ďalšou firmou, ktorá je zasa potravinárskeho charakteru," hovorí starosta.

Okrem rozvoja zamestnanosti chce obec pri svojom rozvoji využívať aj zdroje z fondov Európskej únie (EÚ). Už dnes sa pripravuje na ich čerpanie v novom programovom období 2014 až 2020. "Žiaľ, aj tu sa ukazuje, že štát je nepružný a oveľa pomalší ako samospráva. Nové obdobie sa začalo rokom 2014. Dnes už máme skoro polovicu roku 2015 a stále je všetko iba v prípravnej fáze. Potom nás zasa budú tlačiť, aby sa financie čerpali v časových termínoch, v ktorých sa projekty nebudú stíhať, alebo iba s veľkými ťažkosťami," pokračuje Derňár. Zároveň pripomína, že od zdrojov z EÚ je väčšina obcí pri svojich rozvojových aktivitách závislá. "Náš rozpočet stačí akurát na zabezpečovanie základných funkcií. Ak chceme investovať, zrekonštruovať školu, vybudovať kanalizáciu alebo čokoľvek iné, potrebujeme peniaze z EÚ. V minulom období sa nám takto do Palárikova podarilo priniesť vyše deväť miliónov eur. Verím, že rovnako úspešní budeme aj v novom programovom období," dodáva Derňár.