Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Účastníci pochodu Skýcov - Zlatno vzdali úctu a vďaku partizánom

Spomienková slávnosť a položenie vencov pri pamätníku SNP v obci Zlatno, archívne foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Do priamych bojov v SNP sa zapojilo vyše sto mužov zo Skýcova, deviati z nich v bojoch padli.

Skýcov 22. augusta (TASR) – Úctu a vďaku partizánom a vojakom padlým v Slovenskom národnom povstaní (SNP) dnes vzdali účastníci pochodu po partizánskom chodníku Skýcov – Zlatno. Účastníci odštartovali v Skýcove, kde ešte pred samotným štartom pochodu položili vence k pamätníku SNP. Po príchode do Zlatna oslavy pokračovali položením vencov k pamätníku SNP v najmenšej obci Zlatomoraveckého okresu. "Turistickým podujatím chceme priblížiť účastníkom pochodu, najmä mládeži, históriu odboja v kraji pod Tribečom," skonštatoval starosta Skýcova Tomáš Kolembus.

Náučný partizánsky chodník je sprístupnený od roku 1988. Patrí k stredne náročným, prevýšenie na takmer 12 kilometrov dlhej trase je 350 metrov. Má šesť zastávok, medzi nimi studničku Jelšovku, miesta, kde sídlila partizánska skupina Národný pomstiteľ, partizánske bunkre na Stratenom vrchu či tajný sklad munície a zbraní. Zakladateľom partizánskeho chodníka je dnes 92-ročný generálporučík vo výslužbe Ján Husák. Turistický pochod po ňom každoročne od roku 1989 absolvuje niekoľko stoviek účastníkov podujatia.

Minister obrany Martin Glváč sa zúčastnil už 27. ročníku turistického pochodu „Náučným partizánskym chodníkom“ Skýcov –...

Posted by Ministerstvo obrany Slovenskej republiky on Samstag, 22. August 2015


Do priamych bojov v SNP sa zapojilo vyše sto mužov zo Skýcova, deviati z nich v bojoch padli. Po vypuknutí povstania bola oblasť šesť mesiacov slobodným partizánskym územím pod kontrolou 1600 partizánov z rôznych oddielov a brigád. Za pomoc partizánom a účasť občanov obce na odboji fašisti Skýcov 16. marca 1945 napadli a zapálili. Zhorelo 226 domov, zostal iba kostol, škola a fara, kde boli ubytovaní Nemci. Po vojne sa ľudia do zničenej obce vrátili a vybudovali nový Skýcov.

V Zlatne sa prvé partizánske oddiely usadili v októbri 1944. Už začiatkom decembra sa v obci nachádzalo vyše tisíc partizánov rozličných národností, ktorí obývali takmer každý dom v Zlatne. Ruskí a slovenskí partizáni spolu s povstalcami a príslušníkmi iných národov tu vytvorili Nitriansku partizánsku brigádu. Obyvatelia obce ich prichýlili, prijali do svojich rodín a delili sa s nimi o všetko, čo mali. Vyše štyri mesiace bolo Zlatno nedobytnou partizánskou pevnosťou. Za pomoc partizánom a aktívnu účasť na protifašistickom odboji získalo Zlatno čestný názov "Partizánska obec".