Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Počet zamestnancov v NSK rástol v odvetví informácií a komunikácie

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa analýzy dosiahla priemerná hrubá nominálna mesačná mzda v Nitrianskom kraji v sledovanom období úroveň 782 eur, čo oproti roku 2009 znamenalo rast o 15,3 percenta.

Nitra 22. januára (TASR) – V Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) pracuje vo všetkých odvetviach hospodárstva viac ako 150.000 osôb. Podľa údajov z Analýzy sociálno-ekonomickej situácie NSK, ktorá je práve na verejnom pripomienkovaní, počet pracujúcich postupne stúpa.

Najväčší rast počtu zamestnancov bol v poslednom období zaznamenaný predovšetkým v odvetví informácií a komunikácie, kde stúpol počet pracujúcich o 122,2 percenta, o viac ako 100 percent sa zvýšil počet zamestnancov aj v odvetví odborné, vedecké a technické činnosti a v oblasti nehnuteľností. „Kľúčovým sektorom z hľadiska počtu zamestnaných bol v Nitrianskom kraji priemysel, ktorý zamestnáva 48.368 ľudí. Z celkového priemerného počtu zamestnancov to predstavovalo takmer tretinu,“ uvádza sa v analýze.

Celková miera nezamestnanosti v Nitrianskom kraji bola v sledovanom období na úrovni 11,2 percenta a ku koncu decembra 2014 bola nižšia ako slovenský priemer, ktorý dosahoval hodnotu 12,3 percenta. Podľa analýzy nezamestnanosť od krízového roku 2009 postupne klesá. K regiónom, ktoré vykazujú najviac ľudí bez práce v rámci celého kraja, patria okresy Komárno, kde bola na konci roku 2014 nezamestnanosť 15,5 percenta a Levice s nezamestnanosťou na úrovni 12,9 percenta. Počet ľudí bez práce sa však podľa posledných údajov znižuje aj tu, keď napríklad v levickom regióne klesla ku koncu roku 2015 miera evidovanej nezamestnanosti na 10,73 percenta.

Analýza sociálno-ekonomickej situácie NSK sleduje aj štruktúru uchádzačov o zamestnanie podľa veku. Výsledky poukazujú na ťažšie uplatnenie na trhu práce vekovo starších skupín, ktoré sa z tohto pohľadu stávajú ohrozenými. „Najväčší absolútny počet uchádzačov o zamestnanie tvorili k 31. decembru 2014 nezamestnaní vo veku od 35 do 49 rokov. Na trhu práce v rámci Nitrianskeho kraja sa okrem toho stále prejavuje nesúlad medzi profesijnou štruktúrou uchádzačov o zamestnanie a požiadavkami zamestnávateľov. To z hľadiska budúceho vývoja predstavuje úlohu zosúladenia potrieb trhu práce so vzdelávaním absolventov v rámci školského systému,“ uvádza sa v dokumente.

Významnú skupinu uchádzačov o zamestnanie tvoria dlhodobo nezamestnaní ľudia. Ich podiel bol na konci roku 2014 na úrovni 50,8 percenta. „Nitriansky kraj zaznamenal najvyšší podiel dlhodobo nezamestnaných za celé sledované obdobie. V porovnaní s rokom 2009 ich podiel narástol v kraji o 18,9 percenta. Podobný trend zaznamenali všetky regióny, vrátane Bratislavského kraja,“ uvádza sa v dokumente.

Podľa analýzy dosiahla priemerná hrubá nominálna mesačná mzda v Nitrianskom kraji v sledovanom období úroveň 782 eur, čo oproti roku 2009 znamenalo rast o 15,3 percenta. K najvýznamnejšiemu, 44-percentnému rastu miezd v kraji v sledovanom období došlo v odvetví zdravotníctva a poľnohospodárstva, kde mzdy stúpli o 28,3 percenta. K viac ako 20-percentnému poklesu miezd došlo v NSK v odvetví informácií a komunikácie a o vyše sedem percent klesli mzdy v oblasti umenia, zábavy a rekreácie.