Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Plán udržateľnej mobility má zlepšiť dopravu v Nitrianskom kraji

Komplexná rekonštrukcia autobusovej stanice v Nitre sa začala. Potrvá približne rok a pol a vyžiada si investíciu vo výške zhruba dva milióny eur. Spoločnosť Arriva Nitra, a.s., ktorá stanicu vlastní, bude rekonštrukčné práce realizovať počas plnej prevádzky autobusovej stanice v siedmich etapách. Na archívnej snímke dočasné nástupištia. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Okrem celkového zlepšenia dopravy by mal plán prinášať aj riešenia, ktoré prispejú k zvýšeniu atraktivity a kvality mestského prostredia a verejných priestorov.

Nitra 29. decembra (TASR) – Zvýšenie bezpečnosti a kvality dopravy spolu so znížením znečistenia ovzdušia má zabezpečiť strategický dokument, ktorý spracováva Nitriansky samosprávny kraj (NSK). Ide o Plán udržateľnej mobility, ktorý je podľa riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana podmienkou pre čerpanie finančných prostriedkov pre programové obdobie rokov 2014-2020.

Hlavnou úlohou plánu je vypracovanie vhodných dopravných riešení, ktoré zabezpečia kvalitnú a udržateľnú prepravu osôb a tovarov a zároveň budú šetrné k životnému prostrediu vďaka zníženiu emisií, hluku a zvýšeniu úspor energií. Plán udržateľnej mobility by okrem celkového zlepšenia dopravy mal prinášať aj riešenia, ktoré prispejú k zvýšeniu atraktivity a kvality mestského prostredia a verejných priestorov. „Opatrenia v pláne udržateľnej mobility by mali zahŕňať všetky druhy dopravy v celom regióne vrátane individuálnej a verejnej, osobnej a nákladnej, motorizovanej a nemotorizovanej, mestskej a statickej dopravy,“ povedal Guťan.