Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Palárikovo chce investovať do školstva i sociálnej starostlivosti

V Palárikove 29. mája 2015. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ako pripomína starosta Jozef Derňár, všetko bude závisieť od financií.

Palárikovo 30. mája (TASR) – Investície zamerané na výstavbu cyklistickej cesty, rekonštrukciu vhodnej budovy pre obecný úrad či na zriadenie detských jaslí plánuje obec Palárikovo zrealizovať v najbližších rokoch. Ako pripomína starosta Jozef Derňár, všetko bude závisieť od financií. Aj preto sa obec už dnes aktívne pripravuje na čerpanie fondov z Európskej únie (EÚ).

"Potreba investícií je stále veľká aj napriek tomu, že už v minulosti sa nám podarilo urobiť kus práce. Máme tu zberový dvor na separovaný odpad, ktorý slúži pre 29 obcí. Podarilo sa nám upraviť centrum obce, zrekonštruovať verejné osvetlenie a z väčšej časti je už zrekonštruovaná aj budova základnej školy. Stále je v nej ale staré kúrenie a okná. Potrebovali by sme zmodernizovať aj vybavenie školy. Ale chceme napríklad pokračovať aj v budovaní kanalizácie a v ďalších rozvojových aktivitách," hovorí Derňár. Popri základnej a materskej škole by chcela obec zriadiť pre mladé rodiny aj detské jasle, ktoré by mohli sídliť v budove bývalej škôlky. "V posledných rokoch tu máme pozoruhodný trend. Keď sme v minulosti slávnostne vítali do života novorodencov, bolo ich tak do 30. Naposledy ich bolo 41. Takže detí, našťastie, pribúda a my by sme chceli rodinám pomôcť aj takto. Máme na to budovu a pri budovaní jaslí sa dá uchádzať aj o štátnu podporu," uviedol Derňár.

Okrem mladých chce obec pomáhať aj sociálne slabších obyvateľom. V budúcnosti by im okrem zapájania do aktivačných prác mohla v Palárikove pomáhať aj ďalšia služba. "Máme tu zdravotné stredisko, v ktorom sú nejaké voľné kapacity. Veľmi radi by sme pripravili projekt, na základe ktorého by tu vzniklo komunitné centrum a centrum osobnej hygieny," vysvetľuje starosta. Podľa jeho ďalších slov popri plánovaní investícií do školstva či sociálnych vecí bude potrebné postupne pripravovať projekt aj na zriadenie nového sídla obecného úradu. Budova, v ktorej dnes sídli, je podľa starostu úplne nevyhovujúca. "Je v zlom technickom stave. Počas dažďov nám sem zateká. Nie sú tu žiadne priestory pre zasadačku, archív alebo sklad civilnej obrany. Takže zriadenie obecného úradu v nejakej inej, vhodnejšej budove je úloha, ktorá nás určite čaká, ale zrejme to bude beh na dlhé trate. Určite budeme hľadať možnosti, ako na to využiť fondy EÚ," hovorí Derňár.