Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Expodpredseda NSK Vladislav B. uzavrel s prokurátorom dohodu

Ilustračné foto Foto: TASR

Dohodu o vine a treste uzatvorila v tejto kauze okrem Vladislava B. aj obvinená Gabriela Š.

Bratislava 11. júna (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) uzavrel s obvineným bývalým podpredsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Vladislavom B. pre trestný čin machinácie dohodu o vine a treste.

Dohodu o vine a treste uzatvorila v tejto kauze okrem Vladislava B. aj obvinená Gabriela Š. Oba návrhy boli predložené v pondelok 8. júna na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) na schválenie spolu s obžalobou na štyri osoby. Spresnila dnes pre TASR Jana Tökölyová, hovorkyňa ÚŠP.

V tomto prípade vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil vyšetrovanie koncom minulého roka. Polícia začala na prípade pracovať ešte v roku 2011. Následne zabezpečila dostatok dôkazov na vznesenie obvinenia vtedajšiemu členovi vedenia Nitrianskeho samosprávneho kraja, bývalej vedúcej jedného z oddelení a štyrom konateľom obchodných spoločností za trestný čin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

Podľa zistení polície mali obvinení nastaviť podmienky verejného obstarávania tak, aby sa víťazom stala vopred dohodnutá spoločnosť. Jej zisk, o ktorý by sa takýmto spôsobom obohatila, bol podľa pribratého znalca vyčíslený na sumu viac ako 180.000 eur. Dokazovanie v tomto prípade bolo náročné, keďže spisový materiál má vyše 7000 strán.

O uzavretí vyšetrovania informoval ako prvý v januári tohto roku portál Aktuálne.sk, pre ktorý to potvrdil zástupca šéfa Národnej kriminálnej agentúry Martin Krčmárik aj šéf agentúry Daniel Goga. "Vyšetrovanie bolo ukončené návrhom na podanie obžaloby," povedal Krčmárik. Keď kauza v roku 2012 vypukla, policajný prezident Tibor Gašpar vysvetľoval, že súťaže kraja mali byť pripravené tak, aby skončili v rukách vopred dohodnutého víťaza.