Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

NOVÉ ZÁMKY: Okruh poberateľov drevených brikiet a peliet sa rozšíril

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Príspevok na vykurovanie seniorom a osobám v nepriaznivej situácii poskytujú Nové Zámky v rámci projektu Spoločne pre prírodu.

Nové Zámky 19. januára (TASR) – Okruh osôb oprávnených poberať príspevok na vykurovanie formou drevených brikiet a palivového dreva v Nových Zámkoch sa rozšíril. Mestskí poslanci koncom roka 2015 rozhodli, že o príspevok na vykurovanie formou brikiet môže požiadať fyzická osoba, ktorá je poberateľom pomoci v hmotnej núdzi a príspevkov, alebo je v hmotnej núdzi.

O pomoc môže požiadať aj poberateľ starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, vdovského/vdoveckého alebo invalidného dôchodku a zároveň má trvalý pobyt v meste Nové Zámky, preukázateľne žije v rodinnom dome či v záhradkárskej osade v intraviláne alebo extraviláne mesta Nové Zámky a vykurovanie zabezpečuje tuhým palivom. Príjem fyzickej osoby a spoločne posudzovaných osôb domácnosti tejto fyzickej osoby nesmie prekročiť sumu 430 eur.

Brikety a pelety z drevného odpadu začalo mesto vyrábať prostredníctvom svojej príspevkovej organizácie Novovital vo februári 2014. Vykurovací materiál využíva na vykurovanie zariadení spravovaných mestom, nárok na príspevok vo forme vykurovacích drevných brikiet však majú bezplatne aj sociálne znevýhodnení obyvatelia mesta. Novovital vyrába vykurovací materiál z obnoviteľných zdrojov získaných formou zberu drevného odpadu v meste či spracovaním náletových drevných porastov. Zozbieraný biologický odpad sa na mieste zoštiepkuje a následne sa prevezie na ďalšie spracovanie do výrobnej haly. Na jedno naplnenie dokážu stroje vyrobiť 350 až 400 kilogramov vykurovacieho materiálu. Na výrobu brikiet a peliet zaobstaralo mesto potrebnú techniku, štiepkovací stroj, briketovací lis i peletovaciu linku.

Príspevok na vykurovanie seniorom a osobám v nepriaznivej situácii poskytujú Nové Zámky v rámci projektu Spoločne pre prírodu. Projekt realizuje mesto v rámci programu cezhraničnej spolupráce spoločne s hlavným programovým partnerom, maďarským mestom Mosonmagyaróvár. Financovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Celkový rozpočet je zhruba 885.900 eur, podiel mesta tvorí 437.700 eur. Hlavným zdrojom financovania je dotácia Európskej únie vo výške 85 percent, štát prispieva desiatimi percentami, zvyšných päť percent je podiel Nových Zámkov.