Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

V Nových Zámkoch budú môcť škôlky prijať viac detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Šesť základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, z toho jednu s vyučovacím jazykom maďarským, začne v novom školskom roku navštevovať 342 detí.


Nové Zámky 21. mája (TASR) – Mesto Nové Zámky zvýši od začiatku septembra tohto roka počet voľných miest v materských školách na 360. Zvýšenie súvisí s otvorením dvoch nových tried. Nové triedy pribudnú v Materskej škole na Šoltésovej, kde vznikne 21 nových miest a v Materskej škole Nábrežná s 25 novými miestami. Od začiatku nového školského roka vzniknú aj dve špeciálne triedy materskej školy pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

Podľa Miroslava Antoniho z Mestského úradu v Nových Zámkoch rodičia doteraz zapísali do siedmich materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta 427 detí, z nich 330 bolo prijatých. Z celkového počtu 89 neprijatých detí sa 55 narodilo v roku 2014 a jedno dieťa v roku 2015. Podľa školského zákona sa na predprimárne vzdelávanie v materských školách prijíma spravidla dieťa od troch do šiestich rokov, výnimočne možno prijať dieťa od dvoch rokov. Proces zápisu ešte nie je ukončený. Niektoré neumiestnené deti možno ešte prijať do Materskej školy na Šoltésovej a Materskej školy – Óvoda na Cyrilometodskej do triedy s maďarským jazykom.

Šesť základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nové Zámky, z toho jednu s vyučovacím jazykom maďarským, začne v novom školskom roku navštevovať 342 detí. Učiť sa budú v 16 triedach prvého ročníka, z toho je jedna trieda určená pre nadané deti, a jednej triede nultého ročníka. Rozhodnutia o neprijatí do základnej školy na území mesta boli vydané len v troch základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nové Zámky. Neprijaté deti však boli umiestnené v základných školách s voľnými kapacitami.