Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nízka cena mlieka spôsobuje problémy aj producentom z hornej Nitry

Lisovacia vaňa pre salámový syr, ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Veselský

Spoločnosť Poľno Vtáčnik z Lehoty pod Vtáčnikom z okresu Prievidza vyčísľuje mesačnú stratu na niekoľko tisíc eur.

Lehota pod Vtáčnikom 24. júna (TASR) - Aktuálna nízka cena mlieka spôsobuje problémy aj producentom z hornej Nitry. Spoločnosť Poľno Vtáčnik z Lehoty pod Vtáčnikom z okresu Prievidza vyčísľuje mesačnú stratu na niekoľko tisíc eur. Spolu s bánovskou Milsy preto pripravujú spoločný projekt, ktorý by im mal dopomôcť k jej zmierneniu.

Ako pre TASR objasnil predseda predstavenstva Poľno Vtáčnik Daniel Frauenshuch, nízka cena mlieka spôsobuje producentovi z hornej Nitry najmä finančné problémy. "Máme tu zhruba 100 zamestnancov, ktorým musíme dávať výplatu, to robí teraz pomaly problémy. Nemôžeme investovať," upozornil Vyčíslil, že mesačná strata len v produkcii mlieka predstavuje 20.000 eur.

Tlak na cenu mlieka od predajcov priznáva aj spracovateľ mliečnych výrobkov Milsy so sídlom v Bánovciach nad Bebravou. "Tento tu je a je spôsobený všeobecnou situáciou v prebytkoch mlieka a poklesom cien komodít. Je ťažké brániť sa tomu, musíme to sledovať a trpezlivo hľadať tie najlepšie možnosti, ako dostať naše výrobky na pulty, čo nie je celkom ľahká vec," povedal výkonný riaditeľ firmy Stanislav Voskár. Tento tlak sa podľa neho odrazí v nižších odbytových a predajných cenách, otázkou je, ako to bude vidieť spotrebiteľ v cenách výrobkov na pultoch. "Na strane farmárov je to rozhodne citeľné, lebo dnešná úroveň ceny, necelých 28 centov, nepokrýva výrobné náklady mlieka," doplnil.

Spoločnosť podľa Voskára preto hľadá alternatívne spôsoby, ako dostať jej produkty priamo k spotrebiteľovi. Už dávnejšie otvorila podnikovú predajňu priamo v Bánovciach nad Bebravou a v súčasnosti ich má už päť. V Trenčíne spustila aj funkčný mliečny bar. Pomôcť v tejto situácii by malo aj na jeseň plánované rozšírenie pôsobnosti takzvaného mliečneho taxíka v rámci Trenčianskeho kraja. "Dohodli sme sa, že ideme pripraviť spoločný projekt, ako občerstviť túto formu predaja aj s doplnením našimi výrobkami a možno aj rozšírením pôsobnosti predajného automobilu nielen na tie miesta, kde je teraz, ale aj na iné regióny," avizoval.

V prievidzskom okrese bolo v roku 1989 takmer 9000 dojníc, dnes je ich počet 2700, z 37 miliónov litrov mlieka klesla produkcia na 16 miliónov, vyčíslil riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej komory v Prievidzi Jozef Fabián. "Tento chov začína možno kopírovať chov ošípaných. Kde končí hovädzie, končí aj život na dedine, to mlieko sa nedá inde robiť, ani v Bratislave, ani vo veľkých mestách, iba na vidieku. Prievidza má fakticky 60 % trvalých trávnatých porastov, čiže na hovädzinu je odkázaná a je to tak citlivá komodita, že tých 27,5 centa za liter mlieka to pochová," dodal.